Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Бюджетні дотації на землю та худобу збільшили

Дата: 24.04.2024 17:06
Кількість переглядів: 20

Аграрії, зокрема з деокупованих областей, 2024 року можуть знову скористатись державними програмами підтримки. Будуть відновлені бюджетні дотації на утримання великої рогатої худоби, кіз та овець.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, говориться у повідомленні Мінагрополітики у Facebook.

За його словами, аграрії з деокупованих територій, які обробляють до 120 га, зможуть отримати за один гектар 8 тис. грн безповоротної допомоги. Аграрії з областей, які не були окупованими, — 4 тис. грн.

Також бюджетні дотації передбачені для фермерів, які утримують корів, кіз та овець. Для аграріїв, які мають від 3 до 100 корів, передбачено 7 тис. грн на одну голову, тим, хто вирощує до 500 голів кіз та овець, — 2 тис. грн на одну особину.

Крім того, продовжиться реформа меліорації, додав перший заступник міністра.

«У Держбюджеті на цей рік закладено 200 млн грн на компенсацію агропідприємцям закупівлі обладнання для зрошення. Це дощувальні машини, прокладання труб, підведення води, закладання крапельного зрошення», — зазначив Тарас Висоцький.

Він розповів, що 2024 року запрацював Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. У підприємців, які обробляють до 500 га, з’явилася можливість отримати гарантію на кредит.

Крім того, за його словами, наразі продовжено основні програми для підтримки малих та середніх підприємців — «Доступні кредити 5-7-9%» та гранти на розвиток садів і теплиць. Він нагадав, що максимальна сума гранту на теплиці — 7 млн грн, на сади — 10 млн грн.

Нагадаємо, 2022 року безповоротна допомога аграріям, які обробляли від 1 до 120 га сільськогосподарських угідь, складала 3100 грн/га (не більше 372 тис. грн). За утримання від 3 до 100 корів платили 5300 грн за голову (не більше 530 тис. грн).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора