Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Що таке антибіотикорезистентність?

Дата: 16.11.2023 13:24
Кількість переглядів: 110

Фото без опису

В другій декаді листопада, щорічно, у світі відзначають тиждень правильного використання антибіотиків. Майже 100 років назад було їх винайдено. Через деякий час, а саме в 40-х роках минулого століття, їх почали застосовувати в медицині. Тоді їх називали «чудо-ліками». За час їх використання було врятовано мільйони життів. Проте з кожним разом ефективність дії антибіотиків знижується, а від цього лікарі змушені підвищувати їх дозування або використовувати чимраз новіші, які винаходити стає все важче. З часом і до них бактерії вироблять стійкість, так звану – резистентність.

Стійкість бактерій виникла у звязку з неконтрольованим, масовим, неправильним, безпричинним використанням антибіотиків. За даними вчених антибіотикорезистентність зараз є однією з найважливіших проблем не тільки у медицині, а й у суспільстві. Невиключено, що з часом майже всі хворі на туберкульоз та інші бактеріальні інфекції, що зараз є виліковними – будуть змушені від них помирати. З цієї причини від 1 серпня в нашій країні, як і у всьому цивілізованому світі, без рецепту лікаря не можливо придбати антибіотики, а в закладах охорони здоровя введено обмеження на їх використання.

Будьмо уважними до свого здоровя!

Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Дмитро Андрушко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора