Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Освячення оновленого пам’ятного знаку жертвам політичних репресій комуністичного режиму

Дата: 22.05.2023 08:12
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

В третю неділю травня в Україні вшановують пам'ять про мільйони жертв політичних репресій.   В Отинії, на старому місцевому кладовищі, зібралися небайдужі краяни, щоб згадати і вшанувати загиблих і закатованих земляків, які стали жертвами тоталітарного комуністичного режиму. Пам’ятний знак жертвам комуністичних репресій було споруджено і відкрито в 1991 році з ініціативи місцевого осередків Хельсінської спілки і  Народного руху України. 

Пройшли роки, і цей пам’ятник потребував реставрації. В минулому році, з ініціативи Угорницького старости Ярослава Лудчака, місцевий підприємець Ярослав Мачошак виготовиви дві гранітні стели, на яких увіковічнено прізвища закатованих комуністичним режимом наших земляків.

Настоятель Деканального храму Зіслання Святого Духа  УГКЦ смт. Отинія митрофорний протопресвітер Василь Мельничук та настоятель храму Святої Параскеви ПЦУ с. Угорники о. Михайло Дзіворонюк відслужили  панахиду за всіма невинно убієнними жертвами кривавого терору. У своїх виступах Отинійський селищний голова Олег Савчук та староста Угорницького старостинського округу Ярослав Лудчак подякували всім хто долучився до відновлення пам’ятного знаку та проведення благоустрою на прилеглій території. Особлива вдячність місцевому підприємцю Ярославу Мачошаку, який виготовив дві гранітні стели з викарбованими прізвищами убитих і замордованих краян. Виступаючі зазначили у своїх виступах важливість пам’ятати трагічні сторінки нашої історії, щоб у майбутньому уникнути повторення.  Про історію спорудження пам’ятного знаку, пошук прізвищ загиблих і місць захоронення  у своєму слові розповів автор книжки «Отинія» Михайло Хавлюк. Трагічною історією власної родини, загибеллю батька під час етапування в Сибір поділився з присутніми Ярослав Крицький.

Духовний гімн «Боже, великий єдиний» виконав церковний хор храму Святої Параскеви ПЦУ с. Угорники під керівництвом регента Петра Данилюка.

Сьогодні знову українці в ході військової російської агресії піддаються репресіям та переслідуванням. Дивлячись на все, що ми знаємо про Бучу, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, з огляду на відомості, які надходять з окупованих територій, День пам’яті жертв політичних репресій набуває для нас нового значення. Ціною надзусиль і багатьох життів Україна бореться не тільки за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет, але щоб ніколи сталінські методи терору не були інструментом політичного впливу у ХХІ столітті. Вічна пам’ять всім загиблим українцям. Слава нашим захисникам. Слава Україні!Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора