Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

ІЄРСИНІОЗ – «ХВОРОБА ХОЛОДИЛЬНИКІВ»

Дата: 14.04.2023 11:32
Кількість переглядів: 86

 Кишковий ієрсиніоз – гостре  інфекційне захворювання, яке викликається Yersinia enterocolitica та характеризується симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, печінки, суглобів, інших органів та систем.Фото без опису

   Механізм зараження – фекально-оральний. Основним (первинним) резервуаром  в природі є ґрунт. Вторинний резервуар — гризуни (полівки, миші, щурі, зайці, кролики), а також коти, собаки, рогата худоба, свині, птахи (кури, індики, голуби), які заражаються один від одного в основному аліментарним шляхом. Виділяючи збудника з сечею і фекаліями, хворі тварини, або гризуни заражають об’єкти навколишнього середовища, в тому числі і харчові продукти.

Фото без опису

   Особливу небезпеку представляють овочі, зокрема ті, які призначені для зберігання. Можливість забруднення збудниками відбувається переважно в місцях, де є доступ до гризунів, таких як овочесховища, підвали, поля або зони з природними вогнищами, де ґрунт може бути заражений гризунами. Це сприяє розмноженню збудника, оскільки створюються оптимальні умови для його існування (низька температура, вологість, наявність поживного середовища). В кінці зими та навесні частота виявлення збудника ієрсинії в овочах може досягати 10-20%.

  Людина заражується найчастіше: аліментарним шляхом, тобто при вживанні інфікованих харчових продуктів (овочів, коренеплодів, фруктів, молока, м'яса тощо), які не пройшли термічної обробки; водним шляхом (забруднена вода з колодязів, відкриті водойми, природні джерела). Можливий також контактно-побутовий шлях зараження.

   Сприйнятиливість: більш чутливі діти молодшого віку та люди похилого віку.

Профілактичні заходи: 

  • регулярний контроль санітарно-гігієнічного стану продовольчих складів, холодильних камер та джерел водопостачання;

  • дотримування правил зберігання, приготування і реалізації їжі;

  • зберігання продуктів у приміщеннях, які недоступні для гризунів;

  • запобігання інфікуванню овочів і коренеплодів;

  • систематичне сортування овочів та викидання зіпсованих;

  • ретельне миття рук, фруктів, овочів;

  • достатня термічна обробка продуктів перед вживанням, особливо тих, на яких знайдено сліди гризунів;

  • зберігання окремо готових до вживання продуктів і страв від сирих продуктів;

  • боротьба з переносниками інфекції (дератизація) в житлових та сільськогосподарських зонах.

   У дошкільних та шкільних закладах, де діти перебувають у близькому контакті один з одним, існує ризик поширення інфекції серед дітей та працівників закладу. Діти молодшого віку можуть бути особливо вразливими до інфекції, тому важливо дотримуватися правил гігієни та безпеки харчування в закладах, де перебувають діти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора