A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Плюси та мінуси посуду з полімерних матеріалів

Дата: 09.11.2022 10:17
Кількість переглядів: 97

Плюси та мінуси посуду з полімерних матеріалів

Дешевою і зручною пластиковою продукцією тепер користується, ймовірно, кожна людина і не замислюється над питаннями її впливу на свій організм. Продукцію виготовляють переважно з розповсюджених полімерів, які надають  посуду гарний зовнішній вигляд, необхідну міцність і гнучкість, за що пластик нині такий розповсюджений.

Практично на жодному виробі з пластмаси не вказується, що при впливі на пластмасу зовнішніх факторів, таких як нагрівання та контакт з рідиною, зручні пляшки і тарілки виділяють шкідливі канцерогенні хімічні сполуки. Багато виробів з пластмаси можуть містити шкідливі стабілізатори, солі важких металів та інші токсичні речовини, і все це при нагріванні, а тим більше при повторному використанні може потрапити в наш організм. Саме тому одноразовий посуд не можна використовувати повторно.

Поки ніхто не може сказати, яка кількість «пластикової отрути» може завдати шкоди людині, однак поза всіляким сумнівом нічого доброго для нас не принесуть багато виробів з пластмаси. До речі, у жодному разі неможна купувати горілчані напої в пластмасових пляшках, оскільки пластмаса доволі швидко вступай в хімічну реакцію зі спиртом. Результати цієї реакції згубно відбиваються на здоровї людини. Нагадаємо, що продаж алкоголю в пластмасовій тарі категорично заборонений.

Пластиковий одноразовий посуд намагаються використовувати якомога довше, хоча його неможливо відмити або продезінфікувати, вся інфекція, яка на нього потрапляє зберігається і розмножується.  В цілому варто пам’ятати, що одноразовий посуд називається так тому, що його не можна використовувати другий раз.

Для початку запам’ятайте маркування:

  • PSце полістирол, в такий посуд не можна накладати та наливати  гаряче, а інакше з їжею отримаєте порцію токсинів, що руйнують печінку.
  • РР – це поліпропілен, цей матеріал стійкий до нагрівання, з такого посуду можна пити гарячі напої, а з тарілок вживати гарячі страви. Однак, якщо такий посуд призначений для одноразового використання не слід користуватися ним вдруге.

На даний час, на законодавчому рівні, суттєво обмежено використання пластикових пакетів в торговій мережі.

 

Зав. відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)   та профілактики неінфекційних захворювань       Василь КОЗОВИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора