A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

До відома жителів громади та суб’єктів господарювання!

Дата: 06.05.2022 15:49
Кількість переглядів: 163

До відома жителів громади та суб’єктів господарювання!

Фото без опису

Останніми роками, набуває поширення небезпечна отруйна і дикоросла гігантська багаторічна рослина – борщівник Сосновського.

Характерними ознаками для цієї рослини є зонтичні суцвіття дрібних білих квіточок, високий ріст, перисті крислаті листя, товсте пористе стебло, може займати велику площу (близько 1 м2) і швидке зростання (за добу він може додати 10-12 см у висоту).

Борщівник впливає на біорізноманіття – він доволі агресивно витісняє місцеві види трав’яних рослин, та захоплює території, утворюючи густі зарості Він невибагливий до умов зовнішнього середовища, росте по берегах річок, на пустирях, вздовж узбіч доріг. Насіння бур'яну залишається у ґрунті протягом 7-10 років навіть після зрізання рослини.

Борщівник Сосновського – це отруи?на рослина, зустріч з якою може закінчитися опіками 1-3 ступенів. При пошкодженні стебла чи листя рослина виділяє фуранокумарини – речовини, які під дією ультрафіолету спричиняють на тілі людеи? сери?озні опіки. Небезпека полягає в тому, що сам по собі сік борщівника не дратує шкіру. Можна без наслідків отримати значну дозу отрути, але якщо протягом двох діб після цього зазнати впливу сонячних променів, то розвивається опік. Ступінь опіку залежить від кількості соку, що потрапив на шкіру, інтенсивності і тривалості впливу сонячних променів.

Борщівник викликає алергічні реакції у людей шляхом попадання алергену в дихальні шляхи, так як виділяє безліч ефірних олій, що мають різкий характерний запах, який можна відчути за кілька метрів.

Найнебезпечніший борщівник у період цвітіння, який триває практично все літо. Також ймовірність опіків зростає в ясні сонячні дні.

Відповідно Закону України «Про благоустрій населених пунктів» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою територію, прилеглу до цих об’єктів.

Аналогічна вимога міститься в Законі України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»: підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані утримувати надані в користування чи належні їм на праві власності земельні ділянки і території, відповідно до вимог санітарних норм.

Таким чином обов’язок щодо знищення карантинних рослин покладається на власників, користувачів та орендарів земельних ділянок.

Особи, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням, торгівлею рослинами зобов’язані знищувати карантинні бур’яни – це прямо передбачено Законом України «Про карантин рослин».

За нехтування своїм обов’язком щодо боротьби з бур’янами на винних осіб може бути накладено штраф:

на громадян - від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян*;

на посадових осіб, суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян*.

Аби позбутись бур'яну, треба діяти комплексно. Необхідно викошувати рослину до дозрівання насіння три рази на літо, залишаючи основне стебло на висоті 10 см. "Квітку-шапку" слід скошувати до початку зав'язування плодів або спалювати.

Найкращий ефект отримують тоді, коли при формуванні першої розетки листя, рослину обробити препаратами, що містять діючу речовину гліфосат. Якщо боротися з рослиною, коли вона вже виросла, то краще її скосити. Далі треба гербіцидом обробити листя, що залишилось, і додатково залити розчин препарату в порожнисту трубку стебла.

При ліквідації борщівника намагаи?теся дотримуватися правил безпеки: тримайтеся якомога далі від нього, одягайте гумові рукавички, щільнии? одяг та чоботи, захищайте обличчя.

При ураженні борщівником потрібно:

промити шкіру під проточною водою, для цього використайте мило та м’яку губку, щоб змити отруйний сік;

якщо сік потрапив в очі чи рот, ретельно промийте ці ділянки впродовж 15-20 хвилин;

уникайте сонячних променів 2-3 дні, захищайте шкіру від прямих сонячних променів за допомогою одягу та парасольки;

якщо площа опіків велика, відчуваєте нестерпний біль, підвищення температури – зверніться за медичною допомогою!

Вчасне скошування борщівника Сосновського обов’язково дасть результат!

Інформація підготовлена відділом житлово-комунального господарства, інвестицій та соціально-економічного розвитку

* встановлюється пунктом 5 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора