A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

До уваги мешканців Отинійської селищної територіальної громади!

Дата: 22.02.2022 14:45
Кількість переглядів: 228

 

 До уваги мешканців Отинійської селищної територіальної громади!

Отинійська селищна рада наголошує, що спалювання листя, гілля, сміття, побутових відходів поблизу будинків та на відкритих територіях створює загрозу життю і здоров'ю оточуючих, може призвести до втрати майна, завдати значної шкоди довкіллю.

За інформацією Коломийського районного управління Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області протягом січня-лютого 2022 року на території Коломийського району виникло 95 пожеж, з них 52 пожежі в природніх екосистемах і через самовільне спалювання залишків cyxoї рослинності та смiтrя на відкритих територіях.

Щорічно, з настанням пожежонебезпечного періоду, на полях, пасовищах, пагорбах та вздовж доріг рухаються вогняні "фронти", якi знищують на своєму шляху все живе. У вогнi гинуть корисні комахи, якi зимують у верхніх шарах ґрунту, горить i безліч різноманітного смiтrя, що суттєво посилює забруднення атмосферного повітря. При спалюванні трави на присадибних ділянках або торішньої стернi на фермерських полях, вздовж дорiг, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, лiси, залiзничнi колії i навіть житлові будинки. Крiм того, погіршення видимості на автодорогах через дим вiд таких багать може стати причиною ДТП.

Спалювання листя, гілля, побутових відходів поблизу будинків шкодить вашому здоров′ю та тих хто вас оточує!!! Листя, що тліє виділяє чадний газ, який потрапляє до організму людини, блокує діяльність еритроцитів, не дозволяє їм переносити кисень до клітин, а від них вуглекислий газ. При спалюванні відходів в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини такі як миш′як, ртуть, свинець та інші важкі метали, які негативно впливають на роботу серцево-судинної, дихальної, імунної систем, можуть стати причиною ракових захворювань та безпліддя.

За даними  Державного пожежно-рятувального поста смт Отинія 7 Державної пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області в Отинiйськiй селищній територiальнiй громадi станом на 22.02.2022 виникло 16 пожеж у тому числі 9 пожеж через спалювання залишкiв сухої рослинності.

Відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 10.04.2006 № 105, на об’єктах благоустрою зеленого  господарства, зокрема забороняється:

вивозити і звалювати в не відведених для цього місцях відходи, сміття, траву, гілки, деревину, сніг, листя тощо;

спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки.

Спалювати листя категорично забороняється.

Листя, подрібнені гілки, деревину, рослини і трав'янисті рештки квітково-декоративних рослин та скошених газонних трав необхідно використовувати для приготування компостів, садових земель та інших органічних добрив.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора