A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Стань видимим на дорозі – збережи життя!

Дата: 10.02.2022 15:17
Кількість переглядів: 316

Стань видимим на дорозі – збережи життя!

                                                                         Фото без опису

Безпека головний принцип, якого необхідно дотримуватись при дорожньому русі. Він є обов’язковим не лише для водіїв автотранспортних засобів, але і для всіх учасників дорожнього руху.

Згідно з статистикою, наїзд на пішохода – найбільш поширений вид дорожньо-транспортних пригод. Переважно аварії на дорозі за участю пішоходів/велосипедистів відбувається в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості.

Кількість постраждалих від дорожньо-транспортних пригод можна було б зменшити в 6 раз, якби кожен пішохід/велосипедист дбав про те, щоб бути помітним на дорозі. Є чимало випадків, коли водій автомобіля фізично не встигає відреагувати. Особливо, коли річ йде про пішоходів чи велосипедистів, які у темний час доби не мають на собі світловідбивачів і їх просто не видно на дорозі.

Пішохода в темному одязі, за поганих погодніх умов, водій помічає на відстані 30-40 м. Якщо ж на дорозі ожеледиця, уникнути аварії практично неможливо. І лише маючи в одязі світловідбивачі, водій побачить людину на дорозі за 150 м.

Згідно з пунктом 4.4. Правил дорожнього руху, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306, в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

Ці вимоги поширюються на всіх пішоходів України: і на дітей (малолітніх та неповнолітніх, тобто до 18 років), і на дорослих, за невиконання яких передбачена адміністративна відповідальність.

Як правильно носити світловідбивачі.

Брелоки прикріплюють на портфелі або сумки.

Браслети або нарукавні пов'язки можна одягнути не лише на руку, а й на ногу або на сумку. Крім цього, їх краще чіпляти з обох боків.

Значки можна чіпляти у будь-якому місці на верхньому одязі.

Світловідбиваючі нашивки, термосмужки і наклейки можна розміщувати на спині, грудях, на кишенях або нижче пояса.

Кому потрібні світловідбивачі.

Насамперед світловідбивачі потрібні дітям і підліткам, велосипедистам і бігунам, пішоходам, які вимушені пересуватися неосвітленими або погано освітленими вулицями і дорогами. Якщо узагальнити, то світловідбивачі потрібні усім, а особливо тим, хто швидко рухається, погано бачить, неуважний, часто перебуває на узбіччі або неосвітлених ділянках дороги.

Якщо ви – батьки, а ваша дитина ходить до школи рано-вранці, коли ще темно, або повертається пізно ввечері, то вам, насамперед, слід потурбуватися про її безпеку на дорозі!

На що варто звернути увагу при купівлі світловідбивачів.

1. Справжні світловідбивачі не бувають червоного, синього, зеленого або інших кольорів. Їхня ефективність сумнівна. Обирайте світловідбивачі лише білого або жовтого кольору.

2. Якщо світловідбивач має позначку «Made in China», то швидше за все він не зовсім якісний, бо при його виготовленні не забезпечується необхідна технологія виробництва і тому він найдешевший.

3. Основним матеріалом якісного світловідбивного елементу є мікропризматична світлоповертаюча плівка компанії ЗМ Scotchlite (США). Крім цього, він має відповідати вимогам Евростандарту EN 13356 (про засоби візуального захисту), який застосовується для підвищення видимості пішоходів у темну пору доби.

4. Виріб має бути вологостійким, не втрачати світлоповертаючих властивостей при температурі -30°С/+50°С.

Способи перевірки світловідбивного елементу.

Оберіть темне місце та направте промінь світла звичайного ліхтарика на виріб. Ліхтарик варто тримати на 1-2 см нижче рівня очей. Світловідбивач повинен мати рівномірне яскраве забарвлення, а не світитися білими плямами/хвилями (точково) на окремих ділянках. Водночас пам'ятайте, що важливо не піддавати поверхню світловідбивача навмисним механічним пошкодженням та хімічному очищенню.

 

Пам'ятайте, такі прості речі як світло: ліхтарики, яскравий одяг, сигнальний жилет, навіть мініатюрні світловідбивачі на одязі, портфелі, шоломі, рамі велосипеда чи на колесах підвищують Вашу видимість на дорозі і можуть врятувати життя. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора