Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

  БЕЗПЕЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ ГАЗОВИХ  ПРИЛАДІВ У ПОБУТІ

Дата: 30.09.2021 08:59
Кількість переглядів: 532

              БЕЗПЕЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ ГАЗОВИХ

                           ПРИЛАДІВ У ПОБУТІ

 

                          Фото без опису

 

Великі і малі біди й нещастя, що відбуваються з тими, хто користується газовими плитами, можна попередити, якщо знати і дотримуватися елементарних правил безпеки.

 

Газ важчий за повітря і при витоку заповнює в першу чергу підвали, підпілля, підземні комунікації і може поширюватися на великі відстані.

 

Якщо відбувається відрив полум`я від пальника, значить повітря надходить дуже багато. Користуватися такою пальником не можна - необхідно також викликати слюсаря. При неповному згорянні газу виділяється окис вуглецю (газ без кольору, без запаху) від якого можливе ядуха, в тому числі зі смертельним наслідком

 

Запалений сірник підносять до пальника і тільки тоді відкривають кран на плиті на той пальник, який необхідно розпалити. Полум`я має загорятися у всіх отворах пальника, мати блакитно-фіолетовий колір.

 

ПАМ`ЯТАЙТЕ: ГРОМАДЯНАМ не дозволяється самовільний ремонт газової апаратури.

 

Нагадуємо споживачам природного газу прості правила, які допоможуть зберегти тепло та комфорт у домівках:

  1. Провітрюйте приміщення, де встановлені газові прилади.

  2. Не використовуйте газові колонки та опалювальні котли за відсутності тяги в димоході, а також під час сильного поривчастого вітру, туману, дощу, снігу. Це смертельно небезпечно!

  3. Не перевіряйте тягу у вентиляційних каналах запаленим сірником.

  4. Не встановлюйте витяжки у вентиляційні канали за наявності газових котлів (щоб уникнути утворення оберненої тяги з потраплянням чадного газу в приміщення). Нагадуємо, що згідно до вимог розділу V п. 6.5 Правил безпеки систем газопостачанняу будинках, які обладнані приладами і апаратами з відводом продуктів згорання в димоходи, забороняється влаштування витяжної вентиляції з штучним спонуканням.

  5. Після користування газом закрийте крани на газопроводі.

  6. Не користуйтесь несправними газовими приладами.

  7. Не використовуйте для сну кухні та приміщення, де встановленні газові прилади.

  8. Не обігрівайте домівку за допомогою газової плити, не сушіть білизну над плитою.

  9. Не переміщайте, не встановлюйте та не ремонтуйте газові прилади самовільно. Довірте цю роботу професіоналам!


 

                     Правила користування газом у побуті забороняють:

  • ·Проводити самовільну газифікацію будинку (квартири, садового будиночка), перестановку, заміну і ремонт газових приладів.

  • ·Здійснювати перепланування приміщення, де встановлені газові прилади без узгодження з відповідними організаціями.

  • ·Вносити зміни до конструкції газових приладів. Змінювати устрій димових і вентиляційних систем. Заклеювати вентиляційні канали, замуровувати або заклеювати кишені і люки, призначені для чищення димарів.

  • ·Відключати автоматику безпеки та регулювання, користуватися газом при несправності в газових приладах, автоматиці, арматурі і газових балонах, особливо при виявленні витоку газу.

  • ·Користуватися газом при порушенні щільності кладки, штукатурки (тріщини) димоходів. Самовільно встановлювати додаткові шибери в димоходах і на димовідвідних трубах від водонагрівачів.

  • ·Користуватися газом без проведення чергових перевірок та очищення димових і вентиляційних каналів в терміни, визначені правилами безпеки в газовому господарстві.

  • ·Користуватися газовими приладами при закритих кватирках, жалюзійних решітках, решітках вентиляційних каналів, відсутності тяги в димоходах і вентиляційних каналах, щілин під дверима ванних кімнат.

  • ·Залишати працюючі газові прилади без нагляду (крім приладів, розрахованих на безперервну роботу і мають для цього відповідну автоматику).

  • ·Допускати до користування газовими приладами дітей дошкільного віку, осіб, які не контролюють свої дії і не знають правил користування цими приладами.

  • ·Використовувати газ і газові прилади не за призначенням. Користуватися газовими плитами для опалення приміщень.

  • ·Користуватися приміщеннями, де встановлені газові прилади, для сну і відпочинку.

  • ·Застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу (з цією метою використовуються мильна емульсія або спеціальні прилади).

  • ·Зберігати в приміщеннях і підвалах порожні та заповнені скрапленим газом балони. Самовільно без спеціального інструктажу робити заміну порожніх балонів на заповнені газом і підключати їх.

  • ·Мати в газифікованому приміщенні більше одного балона місткістю 50 (55) л або двох балонів місткістю 27 л кожен (один із балонів запасний).

  • ·Замінювати газовий балон, якщо поруч відкритий вогонь, включені електроприлади.

 

Газ - важливе благо сучасної цивілізації, без якого складно уявити наше життя. Завдяки використанню його у побуті в наших оселях - тепло і затишно. Але газ, як і багато чого в нашому житті, має зворотний бік медалі. Необережне поводження з ним може призвести до найтрагічніших наслідків. Тому, щоб убезпечити себе і своїх рідних, до даного питання необхідно підходити з великою відповідальністю.

При виявленні запаху газу в підвалі, під`їзді, на подвір`ї, на вулиці необхідно:

 

Закрити газові крани і провітрити приміщення, не запалюйте вогонь, не вмикайте і не вимикайте електроосвітлення і електроапаратуру. Викличте аварійну службу за  телефоном 104! Аварійно-диспетчерська служба працює цілодобово та без вихідних.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора