A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

     Палити листя та сміття заборонено !

Дата: 21.09.2021 11:13
Кількість переглядів: 399

              

               Палити листя та сміття заборонено !

                                                    Фото без опису

          Наголошуємо: спалювання листя, гілля, побутових відходів поблизу будинків створює загрозу життю та здоров'ю оточуючих, може призвести до втрати майна і виникнення пожеж у природних екосистемах та на відкритих територіях.

   Листя чи бур’ян що тліє, виділяє чадний газ, який потрапляє до організму людини, блокує діяльність еритроцитів, не дозволяє їм переносити кисень до клітин, а від них вуглекислий газ. При спалюванні відходів в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини такі як миш′як, ртуть, свинець та інші важкі метали, які негативно впливають на роботу серцево-судинної, дихальної, імунної систем, можуть стати причиною ракових захворювань та безпліддя.

          Категорично забороняється спалювати сміття, розводити багаття поблизу лісових насаджень, сухої рослинності на полі та залишати недопалки чи сірники на трав’янистій підстилці. Перебуваючи у лісі чи в полі, дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки, адже одна іскра може спричинити масштабні пожежі.

            За шкоду завдану довкіллю та здоров’ю людей порушник несе як адміністративну, так і кримінальну відповідальність, відповідно до вимог  чинних законодавчих та нормативних актів.

             Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук.

                                        Компостні ями.

Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. В основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора