A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

ОГОЛОШЕННЯ

Дата: 01.06.2021 10:06
Кількість переглядів: 253

Термінове сигналізаційне повідомлення: в садах розпочався літ яблуневої та сливової плодожерок І-го покоління

 

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляють, що  підвищення температури повітря, яке спостерігалось минулого тижня,  сприяло льоту метеликів лускокрилих шкідників в плодових насадженнях та відкладанню ними яєць.

Метелики яблуневої плодожерки уловлювались  в кількості  3-5 екз./ніч на феромонну пастку, сливової плодожерки - 4-6 екз./ніч (28.05.21 р. -  Снятинський район). 

За суми ефективних температур 2300 (понад 100С) відбувається відродження гусениць І покоління, що зазвичай буває приблизно через 17 днів після цвітіння пізніх сортів яблуні. Для боротьби з плодожеркою застосовують біологічний або хімічний методи.

Біологічний метод застосовується для зменшення пестицидного навантаження на довкілля та отримання екологічно чистої продукції.  Використовують біопрепарати  Гаубсин, с, 10 л/га, Мадекс Твін, КС, 0,1-л/га, Скарадо-М, ЗП, 3-5 кг/га.

В  разі відлову феромонною пасткою 5 метеликів яблуневої плодожерки за 7 днів спостережень  (на початку та під час масового відкладання шкідником яєць) - проводять обробки дозволеними інсектицидами (згідно  «Переліку…»).  

За сучасних умов як для промислових насаджень, так і для приватного сектору проти шкідливих комах рекомендовано новий клас інсектицидів із групи регуляторів росту комах. Препарати цієї групи порушують метаморфоз комах, кліщів, а саме: розлад ембріонального розвитку. Регулятори росту комах безпечні для корисної ентомофауни, що дає змогу збільшити щільність їх популяції і підвищити роль у регуляції чисельності шкідливих комах і кліщів. Серед таких інсектицидів             

 «Люфокс» -1 л/га, «Матч» -1л/га, «Рімон» -0,6 л/га та інші.

Початок відродження гусениць прогнозується приблизно в кінці першої декади червня (залежно від погодних умов).

Обробки інсектицидами необхідно  проводити в тиху безвітряну погоду у ранкові та вечірні години. Обов`язково попереджуйте про час і місце обробок голів сільських і селищних рад, ОТГ та пасічників.

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора