ОБЕРЕЖНО! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!
Африканська чума свиней (АЧС) — це інфекційне вірусне захворювання свиней (диких і свійських), що характеризується високою смертністю, запровадженням спеціального режиму господарств, які утримують та вирощують свиней, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.
Нагадаємо, що ця хвороба не є небезпечною для людини, але разом з тим є дуже заразною для домашніх та диких свиней!
Клінічні ознаки хворих на Африканську чуму свиней:
-
раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
-
підвищення температури тіла до 40.5-42°C;
-
зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
-
ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
-
червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней;
Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.
Як відбувається зараження свиней:
-
Шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині).
-
Опосередковано:
– через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал.
– при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Вірус АЧС залишається життєздатним:
-
в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;
-
у гною та ґрунті – до 3 місяців;
-
у трупах свиней – до 2,5 місяців;
-
у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;
-
в солонині – до 1 року;
-
в замороженому м’ясі – до 3 років.
САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН ЗАБОРОНЕНО!!!
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:
-
утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
-
не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
-
не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
-
не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
-
не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
-
не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою.
У випадку підозри виникнення Африканської чуми свиней власник та/або спеціалісти ветеринарної медицини, які обслуговують дане господарство, зобов’язані негайно повідомити про це компетентні органи – управління Держпродспоживслужби в Коломийському районі за тел. (03433)2-54-83 та Головне управління Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області за тел. (0342)51-13-89 і до прибуття спеціалістів вжити заходів щодо недопущення збудника хвороби (заборона переміщення тварин, сировини та продукції тваринного походження, а також обслуговуючого персоналу).