Вимоги до влаштування та утримання шахтних колодязів:
Використання води для пиття є однією з найважливіших потреб людини. Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових: холера, черевний тиф, паратифи, дизентерія та інші, а також особливо небезпечних – туляремія, лептоспіроз тощо.
В сільських населених пунктах наших громад найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземна ґрунтова вода шахтних колодязів. Контамінація/забруднення ґрунтової води збудниками інфекційних хвороб може відбуватися як у грунтовому потоці, так і в шахтних колодязях при потраплянні в неї виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами, а саме: при просочуванні в ґрунтову воду господарсько-фекальних стічних вод (централізовані, відомчі, локальні каналізаційні споруди при аваріях, вбиральні, вигрібні ями), побутових вод (прання білизни, миття посуду тощо); при потраплянні в колодязь трупів гризунів; при розташуванні поблизу громадських та індивідуальних колодязів приміщень для утримання свійських тварин, птахів, водопою для худоби, а також через відра, якими користується населення для забору води.
Вимоги до влаштування та утримання шахтних колодязів:
- Колодязі повинні бути віддаленні від джерел забруднення на відстань не менше 20 м., з врахуванням напрямку схилу ділянки.
- Стінки колодязя повинні бути цільними (бетонні та залізобетонні кільця на цементному розчині).
- Наземна частина колодязя (оголовок) повинен бути не менше 0,8 м. вище поверхні землі.
- Навколо колодязя повинен бути «замок» із глини чи масного суглинку (глибиною 2 м. і шириною 1), та бетонне вимощення шириною 2 м. на основі з щебеню товщиною 15-20 см. та з ухилом від колодязя.
- Колодязь повинен бути огороджений, мати кришку, зверху оголовка дашок, навіс, ворот з відром загального користування, підставку для відер.
- Дно колодязя повинно покриватись фільтруючим шаром гравію.
- Територія навколо колодязя (каптажу) повинна утримуватись у чистоті. Не допускається в радіусі ближче 50 м. від колодязя миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштування водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення грунту та грунтових вод.
- Не допускається набирати воду відрами, що приносяться населенням з дому.
Колодязьна вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути безпечною в епідемічному відношенні, нешкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними властивостями.
Не рідше 1 разу на рік повинно проводитись очищення, ремонт та дезінфекція (санація) колодязя, хлорвмісними дезінфекційними засобами – гіпохлорит натрію, хлорне вапно, «Жавель –Клейд», «Соліклор», іншими засобами, дозволеними до застосування з цією метоюта зареєстрованими в Україні чинним порядком.
Санацію (дезінфекцію) шахтних колодязів проводять:
- З профілактичною метою:
– після ремонту, очищення колодязя;
– по закінченню будівництва нового колодязя;
- За епідеміологічними показаннями:
– при контамінації/забрудненні води патогенними та умовно-патогенними мікроорганізмами;
– при надзвичайних ситуаціях (повенях, затоплені територій в результаті таяння снігу, сильних зливах тощо);
– при потраплянні у воду криниць стічних вод, фекалій, трупів тварин та інш.
Після проведення санації (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) криниці бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, який проводиться лабораторіями нашого відділу (контактні телефони : 2-49-13, 5-10-62, 5-05-34).