Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Україна розірвала дипломатичні відносини з країною-агресором. Тому контакти та документообіг між державними установами – у т.ч. Пенсійними фондами – були припинені, а обмін документами, – неможливий.

Дата: 26.04.2024 08:29
Кількість переглядів: 16

Як наслідок, українці, які переїхали до України з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей, не могли виконати вимогу діючого до сьогодні закону – підтвердити, що не отримують пенсію від пенсійних органів рф, і відповідно, отримати призначення пенсії в Україні.

Крім того, рф і Україна вийшли з Угоди між державами-учасницями СНД про гарантії прав громадян цих країн щодо пенсійного забезпечення. У зв’язку з цим українці, які частину свого професійного життя працювали в РФ, Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані, втратили можливість включати періоди такої роботи в свій страховий стаж в Україні.

Для розв'язання цих питань Мінсоцполітики розробило законопроєкт №9453 (https://bit.ly/4b9T2Ar), який сьогодні Парламент ухвалив в другому читанні і в цілому. 

Ухвалений законопроєкт вирішує цілу низку суттєвих проблем у сфері пенсійного забезпечення:

  •  спрощується механізм відновлення виплати пенсій для кримчан. Скасовано вимогу отримання інформації від Пенсійного фонду рф.
  •  для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення.
  •  до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота на країну-агресора після 2014 року.

 Про всі зміни детально розповідаємо на нашому сайті https://www.msp.gov.ua/news/23678.html

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора