A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Обережно кашлюк (коклюш)

Дата: 19.04.2024 13:03
Кількість переглядів: 19

З 24 до 30 квітня за ініціативи ВООЗ у світі проходить акція  «Всесвітній тиждень імунізації». За оцінкою провідних установ та експертів у галузі медицини завдяки імунізації щорічно вдається уберегти від смерті біля трьох мільйонів людських життів. На противагу противникам імунізації треба протиставити такі незаперечні факти, як те, що тільки завдяки щепленням людство позбулось натуральної віспи, а захворюваність поліомієлітом реєструється всього у декількох країнах світу. Від захворювання на смертельний сказ  щеплення – єдиний порятунок. Завдяки імунізації ми забули про епідемії правцю, дифтерії та іншх небезпечних вакцинокерованих хвороб.

У зв’язку із низьким охопленням, в останні роки, щепленнями до кашлюка, в нашій області та сусідніх маємо різкий ріст цієї небезпечної хвороби. Переважна більшість захворівших або зовсім не щеплені, або щеплені з порушенням календаря.  Хвороба є високозаразною, в окремих випадках з тяжкими ускладненнями. Хворіють нею переважно діти раннього віку, які інфікувались від хворих, що розповсюджують збудника повітряно-краплинним шляхом. Через 7-10 днів після зараження появляються перші ознаки хвороби подібними до ГРВІ, проте основним симптомом є чимраз більше наростаючий приступоподібний кашель, аж до тимчасової зупинки дихання та блювоти.

Основним  у профілактиці кашлюка є вакцинація дітей у віці 2,4,6 та 18 місяців. Прошу не зволікати з термінами імунізації та довіряти порадам фахівців.

Хворобу краще попередити ніж лікувати.

Лікар-епідеміолог  відділення епідеміологічного нагляду  (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань  Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»  Дмитро Андрушко     

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора