A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

До уваги аграріїв: розроблено прогноз розвитку шкідників та хвороб сільгоспкультур у квітні 2024 року

Дата: 04.04.2024 16:01
Кількість переглядів: 40

Календарна зима 2023-2024 років була аномально теплою. Протягом  більшої частини зимового періоду перезимівля  озимих культур відбувалася за відсутності снігового покриву, у мерзлоталому ґрунті та при незначній сумі від'ємних температури повітря.

За такої нетипової зими  ризиком для майбутнього врожаю є інфекційний запас грибкових хвороб та шкідників, умови для перезимівлі яких були сприятливими.

Попередні дані фітосанітарного моніторингу свідчать про незначну загибель комах-фітофагів та задовільний фізіологічний стан переважної більшості тих, що збереглися. Подальший їх розвиток буде залежати від агрокліматичних умов і захисних заходів.

<…>

Зокрема, плодові насадження за середньодобової температури 10оС на початку набухання-розпускання бруньок заселятимуть: яблуневий квіткоїд, сірий бруньковий довгоносик, букарки, казарки. Скрізь спостерігатиметься відродження і початок шкідливої діяльності сисних та листогризучих шкідників – попелиць, медяниць (листоблішок), кліщів, щитівок, шовкопрядів, розанової та інших видів листокруток, а також вихід з місць зимівлі та живлення бруньками і листям гусениць золотогуза, білана жилкуватого.

За середньодобової температури 12ºС виходитимуть з-під щитків личинки яблуневої горностаєвої молі, які в молодшому віці живуть групами в мінах на листках, харчуючись їх м’якоттю, а через 10-12 днів виходять з мін і об’їдають листки зовні, опутуючи їх павутиною.

В квітні розпочнеться залялькування гусениць яблуневої плодожерки, а через 2-3 тижні після цього – виліт метеликів. Ці явища зазвичай розтягуються в часі на тривалий період.

За умов чергування вологих і сухих днів та температури повітря понад 7°С у фазу зеленого конусу повсюдно розпочнеться дозрівання псевдотецій і літ сумкоспор збудника парші яблуні. Муміфіковані плоди, які спостерігаються на дереві або під ним, слугуватимуть первинним джерелом інфікування збудником моніліозу. Прохолодна волога погода навесні з температурою ≈10°С, наявністю опадів, туманів, рос, особливо під час цвітіння, сприятиме інтенсивному проявленню моніліального опіку, передусім на кісточкових культурах. У фазу розпускання бруньок під час відокремлення бутонів на пагонах і листках з’являтимуться ознаки ураження борошнистою росою.

Для захисту яблуневих дерев від пошкоджень фітофагами і ураження патогенами на початку розпускання бруньок проводять комбіноване обприскування. Крім того, для відловлювання яблуневого квіткоїда та інших довгоносиків на основу штамбів дерев накладають клеєві пояси.  <…>

 

Детальний прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин у господарствах області у квітні 2024 року можна прочитати або завантажити за посиланням.  https://vetif.gov.ua/images/Prognoz_04.2024.doc



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора