A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Відбулося засідання робочої групи з розробки Статуту Отинійської громади

Дата: 22.02.2024 11:54
Кількість переглядів: 122

19 лютого в Отинійській громаді Івано-Франківської області відбулося засідання робочої групи з розробки Статуту. У засіданні взяв участь голова громади Олег Савчук, члени робочої групи, а також представники громадської організації «Точка доступу» – координаторка проєкту «Партнерство заради рівних можливостей: співпраця з громадою для інтеграції ВПО» Юлія Житінська та експерт-аналітик Роман Кисленко.

Під час  засідання Роман Кисленко розповів про те, які нові норми закладені у  законопроект № 7283 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування» та на що звернути увагу під час підготовки проєкту Статуту громади.

Також учасники  обговорили окремі норми інструментів локальної демократії, як-то кількість підписів за ініціюванням громадських слухань, місцевих ініціатив, петицій, які необхідно прописати в Статуті громади з урахуванням кількості жителів, зареєстрованих в громаді, включаючи ВПО.

Під час засідання члени робочої групи обговорили основні питання стосовно розробки Статуту громади, висвітлюючи перспективи розвитку місцевого самоврядування. Також учасники та учасниці заходу спільно акцентували увагу на необхідності розширення можливостей громадської участі у прийнятті рішень.

Юлія Житінська, координаторка проєктів ГО «Точка доступу», зазначила: «Розуміння того, як працюють інструменти участі, – це ключ до того, щоб мешканці громади, у тому числі і ВПО, могли активно брати участь у прийнятті рішень. Тренінги, які ми проводимо в рамках проєкту для органів місцевого самоврядування, жителів та ВПО як раз допомагають навчити цим інструментам локальної демократії, розумінню механізмів, а також законодавчого регулювання, що лежить в їх основі. Все це у підсумку допомагає практичному використанню таких інструментів і дає змогу бути більш ефективними учасниками процесів прийняття рішень у громаді. Для чого це потрібно? Це потрібно для залучення до процесів прийняття рішень громадськості, включаючи ВПО, зміцнення демократії та підвищення прозорості та відкритості управління на місцевому рівні».

Статут громади відіграє провідну роль у визначенні прав та обов'язків її членів, регулюванні процедур управління та прийнятті рішень. Ретельна розробка та впровадження документу сприяє створенню умов для розвитку демократичного процесу, забезпечує гармонійні відносини у громаді та сприяє її розвитку, стабільності та побудові конструктивного діалогу. Відтак, робота над розробкою Статуту Отинійськоі громади триває, адже робоча група підійшла до цього відповідально, із наміром врахувати усі питання, у тому числі, участь ВПО у процесах прийняття рішень.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора