Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

ХІІ-фестиваль розколяда "З нами Бог"

Дата: 01.02.2024 11:21
Кількість переглядів: 40

Різдвяний фестиваль-розколяда в Отинії

Українська різдвяна традиція проводити розколяду не оминула і Отинію. Сьогодні всі поринули в різдвяну атмосферу. В Храмі Зіслання Святого Духа пройшов ХІІ благодійний фестиваль-розколяда «З нами Бог». Даний духовний захід мав благодійний характер, бо небайдужі люди мали змогу пожертвувати кошти на потреби захисників з Отинійщини, які є в Збройних Силах України. Завдяки нашим мужнім воїнам ми мали змогу колядувати та прославляти новонародженого Ісуса.

У розколяді взяли участь професійні та аматорські колективи з Отинії та прилеглих сіл. Коляда – це співана молитва, а молитва творить чудо.

Різдвяний фестиваль розпочався вступними словами пароха Деканального Храму Зіслання Святого Духа отця Василя Мельничука, отця Василя Мороза. Вони привітали всіх різдвяним привітом та наголосили, що слова коляди додають нам сили та надії. Ми дякуємо Богові і захисникам, що маємо можливість прославляти новонароджене Дитя Боже. Ми просимо про заступництво, щоб Господь дав нам єдності і любові, нехай колядки будуть почуті на Небі і в окопах, де наші воїни бережуть нас.

Перша коляда прозвучала у виконанні вихователів та дітей дошкільного закладу ясел-садка «Веселка». Звучали веселі колядки та віншування у виконанні веселкових дітей.

Далі розколяду продовжили учні та викладачі Отинійського ліцею. Як сьогодні не радіти, коли колядують діти. У їх виконанні звучали різноманітні колядки та різдвяні привітання.

«На різдвяні свята радості багато», «Нічка та ясная зорями світила» - такими колядками прославляли новонародженого Ісуса учні Отинійського професійного ліцею енергетичних технологій.

Вокальний ансамбль «Гармонія» привітав усіх присутніх гарною старовинною колядою.

Хоровий колектив вчителів Отинійської дитячої музичної школи професійно виконав колядку у супроводі музичних інструментів та заспівали всім відому коляду «Нова радість стала». Їх професійний спів виводить колядки на високий рівень. Ансамбль духових інструментів вчителів музичної школи привітав всіх та подарував в’язанку колядок.

У виконанні театральної студії «Ватага» глядачам представлена композиція «Різдвяний Ангел». Учасники студії вміло поєднали спів із прозою, виконуючи сучасні колядки.

Хорова група Будинку культури селища Отинія «Прикарпаття» колядували «Божая Мати по світу ходила, Свого Сина водила» та «Радуйся Земле, Син Божий народився». А оркестр народних інструментів Отинійського Будинку культури грали на іструментах та колядували «Свята ніч» та «Рождество Твоє». Соло Марини Романюк.

«Святий вечір, добрий вечір, ми з Галичини» - так віншував народний аматорський музичний колектив «Барви Прикарпаття» із Старих Кривотул. У їх виконанні звучала колядка «Ангели в Небі заспівали, звіщаючи новину», а ми всіма силами проженемо із нашої землі злого ворога та всі разом скажемо, що Христос народився, а з Ним і Україна. «Що за радість для нас всіх настала» - співали та колядували учасники фестивалю із Старих Кривотул, закликаючи колядувати разом з ним та звіщати про нашу волю золоту. Просимо Тебе, Ісусе, - висуши сльози заплаканої Неньки України і розвесели у годину важку.

«Християнський люд радіє від народження Месії» - такими словами розпочали свій виступ колядники із села Лісний Хлібичин. Їхній спів був наповнений обрядовими різдвяними піснями та віншуваннями патріотичного характеру. Їх виступ супроводжував чарівний звук сопілок. Окрасою їхнього виступу був чоловічий ансамбль, який заколядував «Бог народився». Народний аматорський хор Будинку культури с.Лісний Хлібичин разом із чоловічим ансамблем та сопілкарями виконали колядку «Святкує Вкраїна Різдво Бога Сина».

На завершення розколяди виступили господарі фестивалю – хор деканального Храму Зіслання Святого Духа. Звучали колядки «Різдвяна ніч настає», «Ніч над Вифлеємом» та різноманітні різдвяні вітання.

Наприкінці фестивалю у виконанні всіх присутніх учасників, гостей та запрошених прозвучала коляда «Бог Предвічний». Бережімо та примножуймо ці українські різдвяні традиції та передаваймо їх молодому поколінню.

Всі учасники фестивалю-розколяди були нагороджені Дипломами за творчий підхід та участь.

Весь різдвяний фестиваль «З нами Бог» супроводжувався словами неперевершених ведучих – о.Юрія Боєчка (с.Ворона) та співачки з Отинії Марини Романюк. У їх словах звучала хвала Ісусові, віншування та побажання Миру і Перемоги.

В своєму завершальному слові парох Деканального Храму отець Василь Мельничук подякував Богові та нашим мужнім воїнам, волонтерам та небайдужим людям, і всім, хто був присутній. Усі ми переживаємо зараз важкі часи, але нас не здолати.

На закінчення всі присутні мали змогу почастуватися смачними пампушками та ароматними теплими напитками, приготовленими місцевими ґаздинями.

Христос Рождається! Славімо Його!

Слава Україні! Героя Слава!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора