Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Кишкові інфекції та їх профілактика

Дата: 13.11.2023 10:27
Кількість переглядів: 74

Фото без опису

Поширення таких інфекційних хвороб, як дизентерія, сальмонельоз, вірусний гепатит А, холера та інших пов’язане з нехтуванням давно відомих істин. Ми постійно чуємо від медиків, чи з засобів масової інформації про необхідність дотримання гігієни рук, заборону вживання води з невідомих джерел постачання, немитих овочів та фруктів. Потрібно, щоб харчові продукти, особливо швидкопсуючі (м’ясні, кондитерські і т.д.) зберігались згідно вимог (температурний режим, товарне сусідство), а сміття і харчові відходи не були доступними для мух та бродячих тварин.

Доводилось бачити, як дорослі просто на ринку, в магазині, чи на вулиці пропонують дітям і самі вживають немиті фрукти, ягоди, кладуть у сумки разом з немитими овочами не загорнутий хліб. Вони навіть не уявляють, скільки збудників інфекційних хвороб може потрапити в організм з немитих овочів, забрудненого хліба, молока з багаторазової пластмасової тари, гаджетів, готівки і т.д. Хочеться наголосити, що великій небезпеці піддають гостей організатори масових заходів, де страви готують з недоброякісної води чи сировини, порушуючи технологію приготування, недотримуючись умов зберігання продуктів чи готових страв, а також залучають до приготування чи обслуговування осіб, що можуть бути носіями інфекції, які не пройшли медичний огляд та не дотримуються правил гігієни.

Виникнення стихійних ринків та правильне облаштування діючих, чистка використаних контейнерів для сміття, впорядкування місць їх знаходження – не сприяють епідемічному благополуччю.

Заходи для попередження інфекційних хвороб прості і доступні для кожного з нас. Отже, дотримуватись елементарних правил особистої і колективної гігієни – дозволить попередити більшість інфекційних хвороб.

Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Дмитро Андрушко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора