A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Профілактика без дезінфекції неможлива

Дата: 05.06.2023 11:44
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

Краще попередити, ніж лікувати – гасло суспільства, що турбується про людину,  щоб його втілити в реальність без дезінфекції не обійтись!

Область застосування дезінфекції не тільки медицина, вона  існує чи не у всіх сферах життєдіяльності. Люди її використовують підсвідомо, навіть не замислюючись, особливо зараз під час війни чи у період епідемій. Звичайно, різні види дезінфекції є актуальними  в слаборозвинених країнах світу, де рівень санітарної гігієни низький.

Дезінфекція - це знищення в оточуючому середовищі мікроорганізмів чи їх перенощиків. Її мета - знищити збудника інфекції в середовищі, що оточує людину (приміщення, предмети обстановки, посуд, білизна, одяг, виділення хворого і т.д.), а також де є великі скупчення людей (вокзали, вагони, автобуси, об’єкти харчування і т.д.), у різних галузях і виробництвах (дезінфекція грунту, обладнання, птахофабрики і т.д.).

У медицині розрізняють 2 види дезінфекції: вогнищева і профілактична. Вогнищева - та, що повинна проводитись за місцем перебування хворої, на інфекційну хворобу, людини. Профілактична - та, яку проводить кожний мешканець за місцем перебування: у будинку, власному транспорті, на подвір’ї, постійно чи при погіршенні епідеміологічної ситуації.

Методами дезінфекції є хімічний та фізичний. Фізичний метод поділяється на механічний, термічний і променевий:

  • механічний – чистка, протирання, миття, прання, вибивання, витрушування, підмітання, фільтрація, провітрювання та вентиляція;
  • термічний – ґрунтується на застосуванні високих чи низьких температур, а саме використання гарячого повітря, гарячої води, водяної пари, кип’ятіння, пастеризації, спалювання, обпалювання, прожарювання, заморожування, висушування;
  • променевий метод – це застосування сонячного світла, ультрафіолетових променів, радіоактивного випромінювання.

В основі хімічного методу лежить використання різних груп хімічних речовин, що мають пагубну дію на мікроорганізми на поверхнях чи всередині різних об’єктів і предметів навколишнього середовища. До цих речовин належать: хлоровмісні сполуки, галогени, окислювачі, феноли, спирти, альдегіди, кислоти, луги, солі важких металів, детергенти.

Раніше, в основному, використовувались хлоровмісні середники. На даний час застосовуються сучасні дезінфектанти, в яких є переваги, зокрема, відсутність  різких запахів, простота застосування, фасування, низька токсичність. Регулярне і систематичне використання тих чи інших методів і засобів дезінфекції є запобіжним засобом боротьби з поширенням більшості інфекційних хвороб. Залишається єдине правило у застосуванні дезінфекції – дотримання засобів застороги.

Звертатись в Коломийський районний відділ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» з приводу надання послуг і консультацій щодо дезінфекції поверхонь, приміщень, води і т.д.., за адресою:  м. Коломия, вул. Гетьманська 30, контактний телефон  2-49-13.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора