Отинійська селищна рада
Коломийського району Івано-Франківської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ранні овочі, фрукти: як уберегти себе від надмірної кількості нітратів

Дата: 11.05.2023 16:04
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

Перші в сезоні овочі, фрукти і зелень уже  на прилавках ринків та магазинів. Але купуючи першу полуницю чи  пучок зелені, слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі  містити. А це нітрати і пестициди.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу:   рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у в 2-3 рази більше нітратів. Згідно з дослідженнями, зі свіжими овочами до організму людини потрапляє від 40 до 80 відсотків добової дози нітратів. Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук капуста, редис, зелена цибуля та кріп.

Нітрати - солі азотної кислоти. Первинним їх джерелом для овочів і фруктів є ґрунт. Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами ґрунту надмірну кількість сполук азоту, більше за необхідну. Існують допустимі норми нітратів в овочах, фруктах та зелені, з урахуванням безпечності для організму людини.

Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції:

1. Не вибирайте великі плоди, бо це одна з візуальних ознак наявності в ньому стимулюючих речовин.

2. Уся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору; обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки – твердими і з тонкою шкіркою.

3. Рання капуста безпечніша, коли не дуже тверда, з яскраво-зеленими блискучими листями і свіжим обрізом. Плоди редису мають бути не дуже великі, але тверді і рівномірно забарвлені, без темних і жовтих плям. При виборі болгарського перцю звертайте увагу на чашечку – вона має бути зелена і мати свіжий обріз.

4. Найбільше нітратів – у серцевині чи качані плода. Тому жорсткі ребра капусти, розташовані біля качана, краще не вживати. Обов'язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора.

5. У домашніх умовах можна дещо зменшити шкідливий вміст нітратів. Головне правило – перед вживанням і приготуванням ретельно мийте полуницю, черешню, овочі, видаляйте пошкоджені та позеленілі частини (картопля, морква), а також замочіть їх на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть іще раз.

6. В огірках і редисі бажано зчищувати шкірку, зрізати плодоніжки і хвостики не менш, як сантиметр з обох бокiв. Це ж стосується й ранньої моркви, буряка. Стебла зелені (петрушка, кріп тощо) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тож краще їх не вживати.

7. Овочі, які не піддаєте термообробці – огірки, помідори, капуста, зелень – перед вживанням окропіть лимонним чи гранатовим соком: їхня кислота має властивість знешкоджувати нітрати. Нітросполуки в шлунку перетворюються на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їхнє розмноження.

8. При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%, але відвар із ранніх овочів необхідно злити відразу ж після варіння, а вже потім солити овочі.

9. Не варто тримати овочі довго навіть у холодильнику, адже при зміні температури і тривалому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

10. Салати найкраще готувати на один раз і не зберігати розрізані овочі в холодильнику.

11. Перед приготування "молодого" борщу овочі варто спершу проварити в невеликій кількості води і злити її, а вже на свіжій – готувати страву.

Дізнатись про вміст в овочах чи фруктах нітратів або залишків пестицидів можна лише після проведення необхідних лабораторних досліджень.

На сільськогосподарському ринку продаж продукції тваринного і рослинного походження дозволяється лише після проведення її досліджень в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи.

Так за 4 місяці 2023 року проведено ветеринарно-санітарну експертизу 24759 зразків овочів та фруктів, які реалізувались на ринках області, а це 42580 досліджень. За результатами не допущено в обіг 1,255 т невідповідної рослинної продукції.

Тож купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість, а також вимагайте експертний  висновок про дослідження продукції, в тому числі і  на вміст нітратів.

Додатково наголошуємо:  не купуйте продукцію у місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль, бережіть себе, своїх дітей та рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт