Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Одна з небагатьох хвороб, проти якої відсутні ліки

Дата: 11.05.2023 14:04
Кількість переглядів: 51

Поліомієліт —  вірусна хвороба, що може викликати  параліч і призвести до смерті. Хворобу викликають віруси, що потрапляють до здорової нещепленої людини через немиті руки та іноді через брудну воду. В переважній більшості (більше 70%) поширюють хворобу люди, які ознак хвороби не проявляють, проте виділяють вірус. Зустрітися з вірусом поліомієліту можуть усі — і дорослі, і діти. Проте чому хворіють в основному діти раннього віку? Тут одночасно спрацьовують два важливих фактори. Недотримання гігієни, а також відсутність щеплень із причин (відмова, протипоказ і т.д.). Про ефективність щеплень проти поліомієліту вказує відсутність такої хвороби в країнах де щеплено більше 95% населення, а також те, що хто отримав бодай декілька щеплень - залишаються захищеними на все життя.

Вже декілька років, у державі та у нашому регіоні, показник охоплення щепленнями до поліомієліту є нижчим від рекомендованого. Так за 2022 рік виконання запланованих обсягів щеплень до поліомієліту складає всього чуть більше 44%.

Другий рік,  як в нашій державі оголошено епідемію цієї хвороби.  Фактор війни створює додаткову загрозу для поширення її поширення. Додаткові тури імунізації проти поліомієліту дітей раннього віку, проведених у державі, що тривають з перших днів лютого 2022 року не підвищили рівень колективного імунітету до рекомендованого.

Сильний біль, в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись швидко (за кілька годин) одночасно або паралельно з грипоподібними симптомами у осіб, що не щеплені від поліомієліту є прогностично фатальними.

В Україні вакцинація проти поліомієліту входить у перелік обов’язкових,  гарантованих державою, яку можна зробити відповідно до календаря щеплень. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту у 2, 4, 6, 18 місяців та у 6 і 14 років. Вакцини, які зараз використовують державні й приватні клініки  -  зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання.

Прислухаймось до порад фахівців, вірте доказовій медицині. Будьмо у Європі та з цивілізованим світом. Вакцинуймось!

Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Дмитро АНДРУШКО   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора