Рекомендації щодо здійснення протиепідемічних заходів при підтопленнях
Щоразу у зв’язку із великою кількістю опадів не виключена загроза підтоплень помешкань, криниць і т.д. Від цього можливе виникнення і поширення інфекційних хвороб так званої кишкової групи: дизентерія, сальмонельоз, гастроентерити, частина вірусних гепатитів та інші. Звичайно основними факторами їх поширення є харчові продукти, а також вода.
Слід зазначити, що органи місцевого самоврядування, керівники установ повинні вжити невідкладних заходів щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення протягом паводкового періоду, приділивши особливу увагу об’єктам підвищеного епідемічного ризику (водопроводи централізованого господарсько-питного та джерела децентралізованого водопостачання населення, дитячі заклади, місця відпочинку та оздоровлення населення, підприємства харчової промисловості, ресторанного господарства, торгівлі, об’єкти поводження з побутовими та промисловими відходами).
Коломийським відділом на даний час створено мобільні оперативні бригади для проведення протиепідемічних заходів на підтоплених територіях, зокрема відбору проб питної води, дезінфекційних та інших заходів. Також налагоджено щоденний моніторинг захворюваності кишковою групою інфекцій серед населення територіальних громад. Епідемічна ситуація на даний час є благополучною. Разом з тим, коли створюються сприятливі умови для виникнення і поширення хвороб, зокрема під час повені, потрібні оперативні санітарно-протиепідемічні заходи для їх попередження. Тому будьмо підготовленими зазделегіть. Щоб уберегтися від небезпеки інфекційних хвороб не слід користуватися невідомими, затопленими джерелами водокористування; не тільки для пиття, а й для миття посуду, рук. Потрібно використовувати перекип’ячену воду, не споживати харчових продуктів сумнівної якості з порушеними термінами придатності, упаковкою. Постійно мати запас дезінфікуючих засобів і т.д.
Будьмо уважними до свого здоров’я!