A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Відділ житлово-комунального господарства, інвестицій та соціально-економічного розвитку закликає відмовитися на Проводи від смертоносної «краси» – пластикових квітів і лампадок

Дата: 19.04.2023 08:59
Кількість переглядів: 66

Фото без описуНа Провідну  неділю більшість християн традиційно відвідують могили померлих родичів і несуть на цвинтар букети, кошики чи вінки з штучних квітів і пластикові лампадки. Магазини і ринки напередодні Провідної неділі рясніють штучними квітами і лампадками.

На сьогодні в Україні не існує законодавства, яке б забороняло продаж штучних квітів і лампадок, або їх використання для прикрашання могил.

Свій яскравий колір ця "краса” втратить вже через два-три місяці, а от негативний вплив на навколишнє середовище ми будемо відчувати ще дуже довго.

Квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу оброблених парафіном. Під дією сонячних променів, вони можуть не тільки виділяти неприємний запах, а й токсичні речовини. Після відвідування кладовища, у вас може погіршитись самопочуття. Достеменно невідомий склад пластику, з кого виготовляються ці вироби, так як переважна більшість цих товарів імпортується з Китаю, в тому числі і без сертифікатів.

Штучні квіти можуть також стати причиною пожежі. При спалюванні цієї «краси» в повітря виділяється велика кількість шкідливих для здоров’я, смертельних речовин: фенол, формальдегід, оксиди азоту та  сірки, діоксини.

 Найбільшу небезпеку представляють діоксини – сильні канцерогени, які небезпечні в будь-яких концентраціях. Крім онкологічних захворювань, вони посилюють негативний вплив хронічних захворювань, викликають придушення імунітету, безпліддя, природжені патології.

В результаті спалювання штучних квітів в радіусі 24 км простежується діоксинове забруднення. Діоксини просочуються в ґрунт, розповсюджуються у воді, повітрі. Забруднення ґрунту діоксинами призводить до знищення майже всіх живих організмів, що мешкають в ньому, що, у свою чергу, призводить до повної втрати ґрунтом його природних властивостей.

Формальдегід потужний канцероген, який сприяє виникненню онкологічних захворювань, подразнює дихальні шляхи, а у великій концентрації є ядовитим.

Фенол викликає порушення в роботі нервової системи, а оксиди сірки та азоту можуть стати причиною задишки, запалення та набряку легенів.

Штучні квіти не можна і засипати землею, адже термін їх розкладання до 200 років, ґрунт навколо забруднюється отруйними речовинами. І чим старіше кладовище, тим небезпечнішим є перебування людини на ньому довгий час.

Утилізувати квіти відповідно до вимог законодавства також неможливо, оскільки в області немає сміттєпереробного заводу.  Тому шкоди від такої “краси” набагато більше, ніж “милування” ними декілька годин під час поминальних днів.

За людей, що вже відійшли до Бога, краще помолитися, запалити свічку, дати милостиню, а не вшановувати їхню пам’ять мертвими квітами на могилах. Це більше допоможе мертвим і не матиме страшних наслідків для нашого здоров’я, здоров’я наших дітей і внуків.

Штучні квіти не мають ніякого відношення до християнства, а згадати близьких людей можна і без таких вітань.

Замінити пластикові квіти можна багаторічними квітучими/зеленими насадження, які не потребують особливого догляду, букетами із сухоцвітів або живих квітів, вінками з хвої, або паперовими квітами.

В сучасному світі потрібно бути екологічним, віддавати перевагу справжньому там, де можна уникнути штучного. Вибір за кожним!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора