Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

Дата: 11.04.2023 08:24
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

Щорічно 11 квітня світ відзначає Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Саме в цей день  в 1945 році в’язні Бухенвальду підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців і вийшли на волю.

Широке поширення концентраційні табори отримали у нацистській Німеччині. У них містилися, як правило, політв’язні, а також особи, які переслідувалися за расовими, релігійними, соціальними та іншими мотивами.

На території Німеччини діяло близько 14 тисяч таборів, на території країн колишнього Радянського Союзу налічувалось близько 817 нацистських таборів примусового утримування цивільного населення та військовополонених, три з яких були розташовані в Києві. Це концтабори «Сирецький», «Бабин Яр» та «Дарницький».

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів — це день, коли ми вшановуємо подвиг борців антифашистського опору, висловлюємо повагу старшому поколінню, на долю якого випали неймовірні муки і страждання.

Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень.

Уклонімося мужності та світлій пам’яті людей, чиї життя несправедливо обірвалися за колючим дротом концтабору. Наш праведний обов’язок – пам’ятати про борців антифашистського опору задля збереження історичної пам’яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.

Глибока вдячність Вам за величний подвиг і самовідданість, проявлені задля майбутніх поколінь.

 

     З повагою,  селищний голова                                         Олег  САВЧУК  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора