Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Проведення заходу до 209-ої річниці від Дня народження великого українського поета Тараса Шевченка

Дата: 09.03.2023 16:46
Кількість переглядів: 98

Шевченко – пророк сьогодення

9 березня ми традиційно вшановуємо постать людини незвичайної долі й незвичайного таланту, яка здобула світову славу - Тараса Шевченка. Він підніс духовну велич і красу українського народу на найвищу височінь, чим збагатив увесь світ. Він звеличив Україну, звеличив увесь український народ Сьогодні Україна в небезпеці. Рік жорстокої війни, трагічні події на Сході України об’єднують українців у єдиному патріотичному пориві – докласти всіх зусиль, щоб перемогти ненависного ворога. Україна неможлива без Шевченка. Аби з нищити її, треба спопелити в душах людських його слово.

В Отинії, біля пам’ятника Великому Кобзарю, відбулося урочисте віче з нагоди 209-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка. Настоятель деканального Храму Зіслання Святого Духа Української греко-католицької церкви, митрофорний протопресвітер Василь Мельничук та настоятель Храму Введення в Храм Пресвятої Богородиці Православної Церкви України, протоієрей Василь Мороз відслужили поминальну молитву. Отинійський селищний голова Олег Савчук у своєму слові зазначив важливість життєвого і творчого шляху пророка і генія Тараса Шевченка, що надихає українців у цей складний час на боротьбу.

Безсмертна шевченківська поезія лунала з уст учасників театральної студії «Ватага» під керівництвом Христини Новаковської. «Бандуристе, орле сизий» виконали Олександра Чернецька та Павло Богаченко. Невмирущі «Реве та стогне Дніпр широкий» та «Заповіт» прозвучали у виконанні хору викладачів Отинійської дитячої музичної школи.

Минають роки, століття, а гострота і сила Шевченкового слова живе. Дух свободи, людської гідності – найвеличніших вселюдських цінностей – через віки випробувань, пережитих Кобзарем, приходять до українців і додають їм упевненості у власному самоствердженні. Пророчі слова Шевченка передбачають фатальний вирок катам українського народу, що в недалекому майбутньому безжалісні кривдники понесуть справедливе покарання і ми заживемо в сім’ї вольній, новій.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора