A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Збережемо первоцвіти!

Дата: 07.02.2023 13:47
Кількість переглядів: 243

Фото без опису

Рослини первоцвіти – перші вісники та символи весни, які першими зацвітають і дарують людям свою тендітну красу. Розпускання цих квітів  відбувається ще до появи листків на деревах. У багатьох первоцвітів забарвлення яскраве, весняне, квіти золотисті, блискучі, неначе сонце, голубі, як весняне небо, бузкові та білосніжні. Більшість з цих рослин занесена до Червоної книги України.

Серед червонокнижних первоцвітів на Івано-Франківщині зростають: підсніжник звичайний, шафран Гейфелів, цибуля ведмежа, сон-трава велика, сон-трава чорніюча. Дуже рідкісними є первоцвіт звичайний, зубниця залозиста, що занесені до списку рідкісних рослин Івано-Франківської області.

Найбільш кількісне знищення цих видів рослин відбувається навесні. Люди часто виривають первоцвіти з ґрунту разом з бульбами, бульбоцибулинами, завдаючи непоправної шкоди популяціям. Знищуючи первоцвіти, вони розривають і нищать підстилку лісів, галявин, узлісь, на яких ті зростали. На місце кореневищних ефемероїдів приходять бур’яни. Змінюється склад фітоценозів.

Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах: метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок, котрі захищають ліси від шкідників. Зникнуть первоцвіти – зникне величезна кількість цих комах. Дерева почнуть хворіти і всихати, і це порушить природну рівновагу у нашому регіоні та, відповідно, і на всій планеті.

Згідно з статтею 35 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статтями 6, 30, 40 Закону України «Про рослинний світ», статтею 11 Закону України «Про Червону книгу України», дорученням Державної екологічної інспекції України від 09.02.2022 № 42 «Про посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу», щорічно в області навесні проводяться заходи щодо збереження ранньоквітучих рослин-первоцвітів та не допущення їх зникнення в місцях зростання, а також запобігання їх самовільного використання, в тому числі в комерційних цілях.

Головним управлінням Національної поліції в Івано-Франківській області, Державною екологічною інспекцією Карпатського округу, громадськими інспекторами та активістами проводяться рейдові перевірки, спрямовані на припинення збору, перевезення і заборону торгівлі на ринках та поза їх межами ранньоквітучими об’єктами рослинного світу, занесеними до Червоної книги України та інших природоохоронних списків.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 № 1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України становить від 49 до 62 грн за одну рослину.

Відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення для порушників порядку придбання та збуту об’єктів рослинного світу передбачено штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, або занесені до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, розмір штрафних санкцій становитиме від 1700 до 3655 гривень.

Первоцвіти прекрасні але тільки в їх природному середовищі, зрізані квіти матимуть свіжий вигляд лише декілька днів, а потім відправляться на смітник. Тому краще вирушайте на прогулянки до найближчих парків, лісів, в компанії рідних та друзів, насолоджуйтесь красою і отримуйте естетичне задоволення від можливості побачити цілісну картину рослинного світу в природному стані.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора