A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Важлива інформація для побутових споживачів !

Дата: 25.01.2023 09:39
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

Шановні мешканці

Отинійської селищної територіальної громади

 

За інформацією приватного АТ «Прикарпаттяобленерго»  починаючи з 2019 року відбувається поступове приведення українського законодавства у сфері електроенергетики у відповідність з європейськими нормами та стандартами, відповідно, виходячи з реалій сьогодення, відбувається вдосконалення (впорядкування) взаємовідносин з споживачами електричної енергії на роздрібному ринку електричної енергії.

Одним із проблемних моментів, який потребував вирішення – постачання електроенергії побутовим споживачам. Недобросовісні споживачі, з метою економії витрат на енергоресурси та отримання додаткових прибутків, переобладнують житлові будинки (приміщення) або їх частини та починають здійснювати підприємницьку діяльність надаючи різного роду послуги (стоматологічні кабінети, перукарні, крамниці, авто майстерні, готелі, тощо).

Для забезпечення побутових потреб споживачів (населення) передбачено застосування фіксованих цін, які є в 4-5 разів нижче ринкових, які застосовуються при розрахунках з іншими категоріями непобутових споживачів (підприємців). Різниця вартості електроенергії компенсується постачальнику державою за рахунок фінансової моделі «покладання суспільних обов’язків» (постанова Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 № 483 зі змінами та доповненнями).

Протиправні дії споживачів (використання електроенергії придбаної за «побутовим тарифом» для здійснення комерційної діяльності) призводять до необґрунтованих витрат зі сторони держави. Це набуває особливої актуальності в умовах воєнного стану, коли дані витрати можуть бути спрямовані на більш нагальні потреби.

З метою впорядкування вищенаведеної проблемної ситуації, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) розроблено та затверджено відповідні зміни в нормативних документах, зокрема:

постановою від 01.12.2021 № 2451 внесено зміни до Кодексу комерційного обліку електричної енергії ( далі – ККОЕЕ);

постановою від 05.10.2022 № 1272 внесено зміни до Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі – ПРРЕЕ).

Даними змінами встановлено порядок впорядкування взаємовідносин, який серед іншого передбачає розділення споживачем обліку електричної енергії на побутові і непобутові потреби та укладення відповідних договорів. При цьому обов’язок проконтролювати дотримання споживачем зазначених вимог покладено на операторів системи розподілу електроенергії.

Таким чином, на виконання вимог ККОЕЕ, ПРРЕЕ АТ «Прикарпаттяобленерго» протягом лютого-червня 2023 року буде проводити позапланову перевірку побутових споживачів.

Виявлені випадки порушень будуть фіксуватись відповідним актом, а споживачам видаватись вимоги щодо заходів, які слід виконати для приведення взаємовідносин до вимог чинного законодавства України.

У випадку невиконання споживачами зазначених вимог АТ «Прикарпаттяобленерго»  буде вимушене припиняти розподіл електричної енергії таким споживачам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора