A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Прийняття спадщини в умовах воєнного стану  

Дата: 22.09.2022 08:13
Кількість переглядів: 332

Прийняття спадщини в умовах воєнного стану

 

Про зміни в процедурі відкриття спадкової справи, нові строки для прийняття спадщини та про порядок видачі свідоцтва про право на спадщину розповідає Марта Фучко, юристка Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За загальним правилом для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, тобто з дня смерті або оголошення особи померлою (ст. 1270 Цивільного кодексу України). Однак в умовах воєнного стану є зміни в процедурі відкриття спадкової справи та строках прийняття спадщини.

29 червня 2022 року набрали чинності «Зміни, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану», затверджені постановою Кабінету міністрів України від 24 червня 2022 року за №719, які установили, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

Таким чином, для спадщини, 6-місячний строк для прийняття якої не сплинув до набрання чинності пункту 3 Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 р. №164 або яка відкрилася під час дії воєнного стану, строк для прийняття (відмови від) спадщини становитиме 10 місяців. При цьому строк для прийняття (відмови від) спадщини, яка відкрилася під час дії воєнного стану, може бути меншим ніж 10 місяців у разі припинення або скасування воєнного стану.

 

Наприклад, якщо спадщина відкрилася 5 січня 2022 р., то строк для прийняття (відмови від) спадщини спливає 5 листопада 2022 р., видача свідоцтва проводиться з 6 листопада 2022 р.

Якщо спадщина відкрилася 10 липня 2022 р., то строк для прийняття (відмови від) спадщини спливає 10 травня 2023 р., видача свідоцтва проводиться з 11 травня 2023 р., якщо воєнний стан не буде припинено або скасовано раніше.

Якщо спадщина відкрилася менше ніж за 4 місяці до дня припинення чи скасування воєнного стану, то строк для прийняття (відмови від) спадщини спливає через 6 місяців з дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану.

 

Щоб відкрити спадкову справу та подати заяву про прийняття або відмову від спадщини потрібно звернутися до нотаріуса. В умовах воєнного або надзвичайного стану можна звертатися до будь-якого нотаріуса України, незалежно від місця відкриття спадщини.

При заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту. За відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу. Якщо за результатами перевірки відомостей Спадкового реєстру встановлено наявність раніше заведеної спадкової справи, заведена без використання Спадкового реєстру спадкова справа передається до нотаріуса, яким раніше заведено спадкову справу. Якщо наявність такої справи не встановлено, здійснюється реєстрація спадкової справи в Спадковому реєстрі. Важливо! Забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі.

 

Заяви про прийняття спадщини або відмову від її прийняття подаються спадкоємцем особисто нотаріусу у письмовій формі. Спадкоємець за законом чи за заповітом завжди має вибір прийняти йому спадщину чи ні, також допускається можливість відкликання заяви протягом строку, встановленого законом для прийняття (відмови від) спадщини.

Якщо спадкоємець особисто прибув до нотаріуса, нотаріальне засвідчення справжності його підпису на таких заявах не вимагається. У цьому випадку нотаріус встановлює особу заявника, про що на заяві робиться відповідна службова відмітка, яка скріплюється підписом нотаріуса.

Якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається нотаріусом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю повідомляється про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, оформлену належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прибути до нотаріуса.

Важливо! Не допускається приймати заяви про прийняття спадщини, про відмову від неї або заяви про їх відкликання, складені від імені спадкоємців їх представниками, що діють на підставі довіреностей.

 

Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

 

Довідково! Питання прийняття спадщини в умовах воєнного стану регулюється Цивільним кодексом України,  Наказом Міністерства Юстиції «Про затвердження порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» від 22.02.20212 №296/5, Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 р.   №164, Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» від 24.06.2022 р. №719 та Листом Міністерства Юстиції «Щодо деяких питань нотаріату в умовах воєнного стану» від 11.07.2022 р. №55476/37.1/32-22.

 

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора