A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Дотримуйтесь заходів профілактики  харчових отруєнь в побуті!

Дата: 21.09.2022 09:51
Кількість переглядів: 371

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ6rOhxTqypaa5K99QPKPIEOlDD2YA1CaDg2vO8XjHO3aBcjdcx-B5_b6HIeA&sДотримуйтесь заходів профілактики  харчових отруєнь в побуті!

Здорове харчування – це найважливіший соціальний фактор, що визначає здоровя населення. Воно позначається на працездатності людини, фізичній активності та тривалості життя. Однак, продукти харчування при певних умовах можуть стати причиною різних кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Щоб їжа була безпечною, вона повинна відповідати діючим правилам безпеки і гігієнічним нормативам: за смаком, запахом, санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. Якщо не дотримуватись елементарних правил гігієни при зберіганні та приготуванні харчових продуктів, то можуть виникнути отруєння.

Джерела харчових отруєнь різноманітні: бактеріальні і не бактеріальні.  Хвороботворні мікроби можуть потрапити в їжу від хворої тварини чи людини, від носія інфекційних захворювань, з брудних рук, брудної тари. Нерідко їх заносять мухи, гризуни.  При сприятливих умовах в їжі мікроби швидко розмножуються і виділяють отруйні речовини – токсини. Бактеріальні харчові отруєння зазвичай мають раптовий початок, гострий перебіг. Клінічно вони проявляються такими симптомами як: блювання, пронос, підвищена температура. Найбільш часто реєструються кишкові інфекції викликані сальмонелами та харчові отруєння викликані токсином стафілокока.

Для профілактики харчових отруєнь в домашніх умовах необхідно:

  1. дотримуватись правил особистої гігієни;
  2. утримувати в чистоті кухню, обладнання та інвентар;
  3. використовувати в їжу продукти придбані тільки в торгових місцях та підприємствах громадського харчування;
  4. мати окреме обладнання та ножі для готових і сирих продуктів;
  5. забезпечувати захист продуктів від комах;
  6. при зберіганні продуктів в домашніх умовах дотримуватись температурного режиму;
  7. овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою;
  8. дотримуватися термінів зберігання продуктів харчування, звертати увагу на маркування продукції;
  9. дотримуватись гігієнічних вимог при приготуванні домашніх консервів.

Харчові отруєння можуть нести небезпеку для життя, тому не піддавайте ризику своє здоров’я і здоров’я вашої сім’ї, уважно ставтесь до вибору продуктів харчування, тоді прийом їжі буде викликати тільки задоволення.

 

Зав. відділення епідеміологічного нагляду  (спостереження)                                                       та профілактики неінфекційних захворювань                            Василь КОЗОВИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора