A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Поліомієліт поряд!  

Дата: 19.09.2022 09:08
Кількість переглядів: 383

Поліомієліт поряд!

                                                   Фото без опису

Поліомієліт це небезпечна та дуже заразна хвороба інфекційного генезу, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті. Причиною хвороби є вірус, що потрапляє до організму, зазвичай, через немиті руки та іноді через брудну воду. Вірус також може залишатися на іграшках та побутових речах, яких торкалися хворі люди. У 70% випадків поліомієліт протікає безсимптомно, що робить хворобу особливо небезпечною. Інфіковані люди передають хворобу далі, навіть не знаючи про це. Найбільше поліомієліт небезпечний для дітей віком до 5 років.

Якщо дитина, яка вже повзала або ходила, раптом перестає це робити, потрібно терміново звернутися до лікаря, адже це може бути наслідком інфікування поліовірусом.

Поліомієліт відноситься до вакцинокерованих хвороб і внесений в Національний календар профілактичних щеплень, тобто вакцинація від поліовірусу є безкоштовною і обов’язковою в Україні.

На даний час в країні спалах поліомієліту. Двоє дітей, батьки яких відмовилися від вакцинації, тепер житимуть з невиліковним паралічем. А всі інші діти, які пропустили навіть одну дозу щеплення проти поліо — в небезпеці, адже їхня імунна система слабка до цього збудника.

За 6 місяців 2022 року з усіх дітей до 1 року в Україні лише 33,3% отримали щеплення від поліомієліту. Цього мало для колективного імунітету, за даними ВООЗ, рівень щеплення має бути 95 %. За цей же період, у Коломийському районі, показник щеплень є ще нижчий і складає 30,2%.

Від народження діти повинні щепитися у віці 2, 4, 6 місяці, 1,5 років, 6 років та в 14 років. Шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту на все життя.

Якщо ви не щепили свою дитину чи пропустили щеплення, негайно зверніться до сімейного лікаря або педіатра. Для внутрішньо переміщених людей не потрібно укладати нову декларацію з лікарем. Достатньо просто прийти до медзакладу де проводиться вакцинація. Щеплення зроблять безоплатно, а дані про щеплення одразу внесуть у єдину електронну систему охорони здоров’я.

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є вакцинація. Час бути свідомими. Збережімо здоров’я наших дітей разом!!!

 

 

Лікар-інтерн Соболь Михайло


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора