Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Корисна інформація про захист прав дітей під час війни

Дата: 22.07.2022 13:53
Кількість переглядів: 241

Що робити, якщо ви бачите дитину без супроводу дорослих? Які вимоги до сім’ї (особи), яка надає прихисток дитині під час воєнного стану? Як здійснюється контроль з боку служби у справах дітей?

На ці та інші типові запитання відповідає Міністерство соціальної політики та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) на сторінці спільного проєкту, з яким Ви можете ознайомитись за посиланням («Захист прав дітей під час війни») https://dity.msp.gov.ua/.

Під час воєнного стану трапляються непоодинокі випадки залишення дітей без супроводу як через необережність, так і внаслідок загибелі або поранення дорослих. Станом на 10 червня 2022 року, до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшли повідомлення про розшук 1921 дитини.

Якщо Ви бачите дитину, яка залишилась сама, важливо не проходити повз неї, а надати допомогу:

слід пересвідчитись у тому, що дитина дійсно залишилась без супроводу. Спитайте, чи дійсно вона сама, спитайте оточуючих, чи не бачили вони дорослих поруч із дитиною;

запитайте у дитини, як її звати і звідки вона. Спробуйте дізнатись, як звуть її батьків, коли востаннє вона бачила маму/тата чи іншого дорослого, який був із нею;

відведіть дитину в тепле і безпечне місце, де є інші дорослі (зала очікування вокзалу, відділ поліції, волонтерський центр).

Але неподалік від місця, де знайшли дитину, на випадок, якщо знайдуться її родичі. Не залишайте дитину на самоті;

зателефонуйте 102, повідомте найближче відділення поліції або зверніться до представників місцевої влади, служби у справах дітей. Не забудьте передати інформацію, яку вам вдалося дізнатися про дитину. Якщо дитина загубилась за кордоном – гаряча лінія 116 000, а також слід повідомити консульську установу України.

Якщо дитина зникла на тимчасово окупованих територіях, її батькам чи опікунам потрібно звернутися до:

місцевої служби у справах дітей (або сусідньої області);

Національної соціальної сервісної служби України;

українських правозахисних організацій, які займаються захистом прав дітей.

Крім цього, по допомогу Ви можете звертатись за телефоном гарячої лінії Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 0800-50-17-20.

                                                                Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора