A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Зміна постачальника на ринку газу.

Дата: 29.06.2022 15:58
Кількість переглядів: 202

Зміна постачальника на ринку газу.

Фото без опису

Клієнти ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» повинні обрати нового постачальника

З травня 2022 року побутові споживачі ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» автоматично перейшли до постачальника «останньої надії» (ПОН), оскільки підприємство більше не може виконувати свою функцію за вимогами чинного механізму постачання природного газу населенню (постанова Кабінету Міністрів України від 29.04.2022 № 489 «Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу»).

Функцію ПОН виконує ГПК «Нафтогаз України». Наразі населення отримує блакитне паливо без будь-яких посередників за пільговою ціною, яка до травня 2023 року становитиме — 7,96 грн/м3 (з ПДВ, без вартості транспортування) https://gas.ua/uk/home/news/1-3-mln-spozhivachi-pon-gas-supply-naftogaz.

Можна обрати й іншу газопостачальну компанію на ринку. В теорії постачальника можна змінювати хоч щомісяця. Актуальний перелік компаній можна знайти на сайті інформаційно-консультаційного центру «ГазПравда» https://gazpravda.com.ua/.

Правда, останні кілька місяців кількість постачальників різко зменшилася. У червні нарахували лише 14 компаній, хоча у березні їх було понад 60. Тому перед тим, як подати заявку новому постачальникові, треба уважно вивчати його умови та ціни, а також надійність. Бо якщо ця компанія згодом також піде з ринку, то ви ризикуєте знову опинитися в ПОН.

Наразі при виборі постачальником газу ГПК «Нафтогаз України», будь-яких нових угод укладати не потрібно. Але кожен новий клієнт має отримати номер особового рахунку. Існує кілька способів, як це зробити.

Люди, які не мають доступу до Інтернету можуть дізнатися номер особового рахунку на платіжках ГПК «Нафтогаз України». Друковані рахунки має доставити «Укрпошта» після 25-го числа поточного місяця. Також його можна дізнатися, зателефонувавши у контакт-центр ГПК «Нафтогаз України» за одним з номерів: 066-300-2-888, 098-300-2-888, 093-300-2-888.

Однак найшвидший спосіб — перейти на сайті ГПК «Нафтогаз України» у категорію «Дізнатися номер рахунку» або в його чатботи GASUA у Viber, Telegram чи NaftogazGasSupply у Facebook Messenger. Там необхідно ввести ваш ЕІС-код зі 16 символів (латинських літер та цифр), тобто персональний газовий номер об’єкта газопостачання. Його можна знайти в особистому кабінеті попереднього постачальника або в рахунку за розподіл чи постачання газу.

Після отримання особового рахунку потрібно зареєструватися в особистому кабінеті my.gas.ua. Саме з його допомогою зручно дізнатися та оплатити рахунки, завантажити довідку про пільги та субсидії, отримати акт звірки тощо. https://gas.ua/uk/home/news/do-uvagi-novikh-kliientiv-rozrakhunok-z-travnya-vidbuvaietsya-do-gk-naftogaz-ukrayini

Всі пільги та субсидії у випадку зміни постачальника зберігаються автоматично.

Нові клієнти сплачують за газ, отриманий до 30 квітня включно, попередньому постачальнику, а з 1 травня — на рахунок ГПК «Нафтогаз України». На жаль, переплату ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» не переведуть на ваш рахунок у ГПК «Нафтогаз України». Нині не існує такого механізму.

Щоб повернути гроші, потрібно написати заяву в довільній формі на повернення переплачених коштів. Для цього у заяві потрібно обов’язково вказати номер вашого особового рахунку та додати такі документи:

копію паспорта власника особового рахунку (перша-друга сторінки та реєстрація);

копію ідентифікаційного коду власника особового рахунку;

довідку з реквізитами карткового рахунку з банку або виписку з Приват24;

копію квитанції про оплату за природний газ за період, коли виникла переплата.

Усі копії документів мають бути завірені споживачем. Тобто мають містити напис «згідно з оригіналом», дату та підпис.

Надіслати заяву можна поштою на офіційну адресу ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут». Також її можна надіслати електронним листом на офіційну електронну адресу.

ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» має надіслати вам відповідь і повернути переплату впродовж 14 робочих днів. Максимальний термін — 30 днів. Однак в умовах воєнного стану можливі затримки.

Передбачається можливість прийому заяв від громадян представниками ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» в Отинійській селищній раді, про місце, дні та години прийому буде повідомлено додатково.

У разі заборгованості перед ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут», щоб уникнути судової тяганини та втрати субсидій, необхідно її погасити або укласти договір на її реструктуризацію.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора