Рекомендації щодо функціонування туристичних баз та «зелених садиб»
Рекомендації щодо функціонування туристичних баз та «зелених садиб»
З початку літа на Прикарпатті розпочався оздоровчий сезон, коли з різних куточків України в нашу область приїжджають на відпочинок окремі громадяни та групи туристів, особливо дітей.
Важливо щоб відпочинок проходив без ускладнень, травм, харчових отруєнь та інфекційних захворювань. Адже в минулому році спеціалістами Держпродспоживслужби області в ході проведених 487 моніторингових обстежень було виявлено 22 заклади, які надавали послуги розміщення і харчування організованих груп дітей без будь якого права на цей вид діяльності. Внаслідок чого в цих закладах було зареєстровано 5 випадків харчових отруєнь та інфекційних захворювань.
З цією метою Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надає рекомендації щодо розміщення, влаштування та утримання туристичних баз та зелених садиб.
Вказані заклади мають бути зареєстровані в територіальному органі місцевого самоврядування та здійснювати підприємницьку діяльність у відповідності до чинного законодавства України.
Відповідний орган місцевої влади має здійснювати заходи по контролю та координації оздоровчої кампанії на території громади.
Порядок відкриття оздоровчих закладів для дорослих та сімейного типу, в тому числі будинків відпочинку, пансіонатів та комплексів цих закладів, туристичних баз, туристичних притулків, баз відпочинку тощо регламентується розділом 7 ДержСанПіН «Розміщення, улаштування та експлуатація оздоровчих закладів», затверджених наказом МОЗ України від 19.06.1996 р. №172.
Зазначеним нормативним документом передбачається перевірка готовності оздоровчого закладу до відкриття за участі територіальних органів Держпродспоживслужби.
З питань проведення перевірки закладів стосовно визначення їх готовності до початку оздоровчого сезону керівникам (засновникам) оздоровчих закладів для дорослих та сімейного типу необхідно звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
У період підготовки до відкриття оздоровчих закладів для дорослих та сімейного типу, звертаємо увагу на необхідність проведення заходів, спрямованих на приведення закладів оздоровлення у відповідність з вимогами санітарного законодавства та створення санітарно-гігієнічних умов для організації безпечного і ефективного оздоровлення, а саме :
- впорядкувати, привести в належний стан та обладнати територію оздоровчого закладу, місця відпочинку відповідно до санітарно-гігієнічних вимог. Провести ремонт інвентаря та санітарно-технічного обладнання;
- перевірити стан водопровідної мережі, при потребі провести профілактичний ремонт мереж та їх дезінфекцію;
- забезпечити перед відкриттям закладів проведення необхідних лабораторних досліджень проб питної води на відповідність вимогам ДСанПіН. При незадовільних результатах лабораторних досліджень, вжити відповідних заходів (повторна промивка, дезінфекція мережі);
- при наявності басейнів (закритого чи відкритого типу) забезпечити проведення відбору проб води для лабораторного дослідження;
- організувати місця видалення та зберігання побутових відходів, укласти угоду на їх своєчасне видалення;
- здійснити заходи щодо недопущення на територію закладу безпритульних тварин, присутність вартових собак за умови спеціального утримання;
- укласти угоду на надання медичних послуг закладу кваліфікованим медичним персоналом;
- забезпечити допуск до роботи персоналу за наявності даних про проходження періодичного медичного огляду;
- придбати достатній запас засобів для дезінфекції при наявності необхідної супроводжуючої документації (сертифікатів, методичних вказівок, висновків держсанепідекспертизи);
- забезпечити проведення робіт з дератизації та дезінсекції (наявність договорів, актів виконаних робіт).
При наданні послуг з організованого харчування необхідно:
-
- бути зареєстрованим як оператор ринку харчових продуктів;
- харчоблок повинен мати необхідний набір виробничих та складських приміщень;
- необхідно дотримуватись поточності технологічних процесів, не допускати перехресту потоків сировини та готової продукції, чистого та брудного посуду;
- забезпеченість закладу холодним та гарячим водопостачанням, наявність резервного запасу питної води, в тому числі бутильованої;
- наявність необхідного холодильного обладнання, його справність, контроль температурного режиму;
- достатня кількість та справність технологічного обладнання;
- наявність умов для миття посуду, наявність достатньої кількості мийних ванн, інструкції з миття посуду;
- забезпеченість достатньої кількості столового та кухонного посуду, без пошкоджень, не використовувати посуд, який не призначений для контакту з харчовими продуктами;
- наявність супровідних документів на харчові продукти (товаро-транспортні накладні, сертифікати якості і т.д.);
- створення умов для дотримання особистої гігієни персоналу (санвузол, рукомийник, мило, деззасіб, одноразові рушнички), наявність приміщення для зберігання особистого та санітарного одягу;
- дотримання термінів придатності харчових продуктів;
- дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, сировини чи напівфабрикатів;
- наявність достатньої кількості розроблювального інвентарю, його маркування, використання за призначенням;
- забезпеченість прибиральним інвентарем, його маркування та використання за призначенням.
- наявність механічних засобів по боротьбі з комахами (мухами, тарганами) і гризунами (москітні сітки, прилади для відлякування шкідників) ;
- зберігання добових проб (при організованому харчуванні).
Лише за умови виконання всіх вище перерахованих вимог дозволяється робота вказаних оздоровчо-відпочинкових закладів. Протягом всього оздоровчого сезону на Прикарпатті працівниками Головного управління Держпродспоживслужби області спільно з представниками органів місцевого самоврядування будуть проводитись комісійні обстеження дотримання санітарного законодавства та законодавства у сфері безпеки харчової продукції і створення безпечних умов перебування людей у відпочинкових закладах області.