A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Заходи боротьби із борщівником Сосновського

Дата: 16.06.2022 11:30
Кількість переглядів: 160

Заходи боротьби із борщівником Сосновського

Фото без опису

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) - багаторічна рослина родини зонтичних (Apiaceae). Стебло високе порожнисте 3-5 м висоти, товщина стебла - до 10 см. Витримує приморозки до 6-8 ºС, а взимку до мінус 20-25 ºС. У грунті насіння борщівника може зберігати життєздатність 3-5, іноді 10-15 років. Зелена маса борщівника містить фурокумарин, який під впливом сонячної енергії спричиняє дуже сильні опіки відкритим частинам тіла.

Через зростання площ зайнятих борщівником, спостерігається витіснення ним місцевих видів трав'янистих рослин і навіть, деяких порід дерев (особливо сосни та ялини).

Найдієвіші заходи боротьби проти борщівника Сосновського досягаються при поєднанні агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби, які повинні здійснюватися протягом 5-6 років.

Агротехнічний та механічний методи боротьби:

1. Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років. Перша - поява можливості виїзду в поле; друга - до фази розгортання листків і викидання на поверхню суцвіть.

2. Плоскорізний обробіток - підрізування коренів на глибині 5-10 см. Індивідуальний спосіб з використанням ручної лопати - рано на весні потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки. Якщо зрубати вище - на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.

3. Скошування до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого скошування. Не допускати рослину до цвітіння.

4. Обрізування квіток у фазі бутонізація - початок цвітіння. Цей спосіб ефективний, але небезпечний через ймовітність отримати дерматози.

5. Спалювання насіння борщівника саме в період його дозрівання, дотримуючись правил протипожежної безпеки.

6. Використання ремедіаторів - запровадження нових видів рослин, які можуть бути використані для відновлення земель після знищення борщівника (високопродуктивні злаки - костриця, стоколос, або бобові культури - козлятник (галега).

7. Використання покрівельних матеріалів продовж 3-5 років.

Хімічний метод боротьби:

1. Обробка гербіцидами гліфосатної групи (використання препаратів на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату). Першу обробку слід проводити навесні, коли висота рослин не перевищує 50 см, що дозволяє безпечно проникнути в центр його заростей, з повторною обробкою після відростання рослин.

2. Рекомендується використовувати наступні бакові композиції гербіцидів, які мають у своєму складі такі діючі речовини:

- трибенуронметил + ізопропіламінна сіль гліфосату + 2,4 Д етилгексиловий ефір, метсульфурон-метил  у поєднанні з ПАР;

- дикамба + гліфосат;

- імазапір + гліфосат;

- клопіралід + гліфосат калійна сіль.

Проти борщівника Сосновського використовувати препарати, що є зареєстровані у "Переліку пестицидів дозволених до використання в Україні", які можна придбати у торговій мережі спеціалізованих фірмових магазинів.

Роботи по знищенню рослини може здійснювати будь яке підприємство, що має спеціалізоване обладнання. Перед початком вищезазначених робіт провести цільовий інструктаж з охорони праці, згідно чинного законодавства.

Спеціалісти, які будуть працювати з пестицидами повинні мати Допуск (Посвідчення) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами. А також, враховуючі біологічні особливості борщівника Сосновського потрібно використовувати засоби індивідуального захисту, для недопущення попадання соку рослини та шкіру людини.

Підготувала:

Головний спеціаліст відділу карантину

рослин управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби                                                Дацюк В.Й.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора