A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

До відома жителів громади та суб’єктів господарювання!

Дата: 08.06.2022 10:23
Кількість переглядів: 154

До відома жителів громади та суб’єктів господарювання!

Останніми роками, набуває поширення небезпечна отруйна і дикоросла гігантська багаторічна рослина – борщівник Сосновського.

Борщівник Сосновського – це отруи?на рослина, зустріч з якою може закінчитися опіками 1-3 ступенів.

Найнебезпечніший борщівник у період цвітіння, який триває практично все літо. Також ймовірність опіків зростає в ясні сонячні дні.

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою територію, прилеглу до цих об’єктів.

Аналогічна вимога міститься в Законі України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»: підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані утримувати надані в користування чи належні їм на праві власності земельні ділянки і території, відповідно до вимог санітарних норм.

Таким чином, обов’язок щодо знищення карантинних рослин покладається на власників, користувачів та орендарів земельних ділянок.

Необхідно викошувати рослину до дозрівання насіння три рази на літо, залишаючи основне стебло на висоті 10 см. "Квітку-шапку" слід скошувати до початку зав'язування плодів або спалювати.

Найкращий ефект отримують тоді, коли при формуванні першої розетки листя, рослину обробити препаратами, що містять діючу речовину гліфосат. Якщо боротися з рослиною, коли вона вже виросла, то краще її скосити. Далі треба гербіцидом обробити листя, що залишилось, і додатково залити розчин препарату в порожнисту трубку стебла.

При ліквідації борщівника намагаи?теся дотримуватися правил безпеки: тримайтеся якомога далі від нього, одягайте гумові рукавички, щільнии? одяг та чоботи, захищайте обличчя.

Вчасне скошування борщівника Сосновського обов’язково дасть результат!

Згідно з Правилами благоустрою населених пунктів Отинійської селищної територіальної громади (п. 4.3.4.) на закріплених та прилеглих територіях необхідно регулярно знищувати бур’яни, косити траву висотою 10 см і більше та видаляти сухостій. Скошена трава, сухостій та бур’ян повинні бути прибрані в день скошення. За невиконання Правил благоустрою населених пунктів Отинійської селищної територіальної громади до власника земельної ділянки будуть застосовуватись штрафні санкції в розмірі від 340 до 1360 грн.

Інформація підготовлена відділом житлово-комунального господарства, інвестицій та соціально-економічного розвитку

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора