A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Державна символіка України: правила використання  

Дата: 27.04.2022 12:59
Кількість переглядів: 134

Державна символіка України: правила використання

                   Фото без опису

Війна в Україні призвела до більшої єдності українців. З підняття українського духу та націоналізму, все більше застосовуються кольори нашого прапора у побуті. Давайте розглянемо з законодавчої точки зору, які є правила використання Державного прапора України та державної символіки.

 

Інформацію підготував Андрій Тесля, волонтер БПД Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Відповідно до статті 20 Конституції України Державними символами України є: Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

Державний Гімн України - національний гімн на музику М. Вербицького із словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Національні символи - це свідчення високого духу народу, його історичних прагнень, унікальності, своєрідний генетичний код нації. Вони покликані послужити надійною основою формування громадянських рис особистості, її патріотизму, національної свідомості, активної життєвої позиції.

 

Статтею 65 Конституції України передбачено, що шанування державних символів є обов'язком громадян України!

 

У Наказі Міністерства освіти і науки України №439 від 07.09.2000 р. «Про затвердження Рекомендацій щодо порядку використання державної символіки в навчальних закладах України» зазначено правила використання Державного Прапора:

1. Державний Прапор ні перед  ким не опускається  вниз. Не можна ним салютувати. Не можна схиляти його перед будь-якою особою чи предметом.

2. Державний Прапор при вивішуванні серед інших прапорів має займати перше, найпочесніше місце. Він вивішується або вище за всі інші, або у фронті інших прапорів займає правий геральдичний бік.

3. На зібраннях у приміщенні Державний Прапор розміщується на естакаді (подіумі) з правого боку від промовця; якщо Прапор виставляється з боку аудиторії, то займає правий бік фронтом до естради.

4. В процесіях Державний Прапор треба нести попереду всіх інших прапорів або вправо від них.

5. Не можна виставляти ушкодженого Прапора.

6. При вивішуванні Державний Прапор не повинен торкатися землі, підлоги.

7. На Державному Прапорі не можна розміщувати предмети, емблеми, прикраси тощо.

8. Державний Прапор ніколи і ніде не можна використовувати як прикрасу чи декорацію. З цією метою можна використовувати барви Державного Прапора, і то лише у випадку державних чи національних свят, при державних урочистостях тощо.

9. Зображення Державного Прапора не можна використовувати на рекламах, оголошеннях, заставках.

10. Державний Прапор (стяг), спущений на півдревка (півщогля), означає жалобу.

 

Згідно зі ст. 338 Кримінального кодексу України публічна наруга над Державним Прапором України, Державним Гербом України або Державним Гімном України - карається штрафом від 17 000 грн до 68 000 грн або арештом на строк до 6 місяців або позбавленням волі на строк до 3 років.

Які дії можуть підпадати під наругу? Це може бути публічне зривання або пошкодження прапора чи герба, їх знищення, спалення, використання їх не за призначенням, учинення на них непристойних написів або малюнків, спотворення образливого тексту або музики Гімну, поширення його тексту зі спотворенням змісту і значення, інші зневажливі дії щодо державних символів. Наруга може здійснюватися як публічно так і таємно, але за умови, що у подальшому ці дії будуть продемонстровані іншим особам. Такі злочини вважаються закінченими з моменту вчинення будь-якої дії, пов’язаної з наругою над державними символами і не має значення, чи вдалося особі здійснити свій намір до кінця чи ні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора