A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

«Ви вирішили судитися. З чого починати?».

Дата: 21.02.2022 11:40
Кількість переглядів: 270

Щоб захистити свої права, часом не обійтися без звернення до суду. Але для багатьох це занадто складна річ, і часто людина не знає, з чого почати, і чи взагалі доцільно це робити. Роз’яснення про умови та порядок звернення до суду підготували юристи системи безоплатної правової допомоги.

                          

Відповідно до статті 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. На підставі статті 4 Цивільного процесуального кодексу України кожен має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

 

1. Вирішуючи, чи доцільно звертатися до суду з позовом, слід пам’ятати про позовну давність.

За загальним правилом позовна давність у цивільному процесі встановлюється тривалістю у три роки з дня, коли особа довідалась або могла довідатись про порушення свого права. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Якщо Ви пропустили строки позовної давності, то разом із позовною заявою необхідно подати заяву про поновлення строків позовної давності, в якій вказуються вагомі причини пропуску вказаного строку.

 

2. Далі доцільно визначитися, до якого суду треба звертатися.

Відповідно до статті 27 Цивільно-процесуального кодексу України позови до фізичної особи пред’являються в суд за зареєстрованим місцем проживання або перебування, а позови до юридичних осіб − за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Для позовів, що виникають з приводу нерухомого майна, процесуальний закон встановлює виключну підсудність. Тобто такі позови пред’являються за місцем знаходженням майна або основної його частини.

 

3. Варто пам’ятати, що за подання позовної заяви до суду Вам необхідно сплатити судовий збір. Його розмір та порядок сплати визначається Законом України «Про судовий збір». Квитанцію про сплату судового збору слід обов’язково додати до позовної заяви. Від його сплати звільняються особи, визначені статтею 5 Закону України «Про судовий збір».

 

4. Провадження в цивільний справі порушується виключно на підставі заяви юридичної або фізичної особи. Однією з важливих умов здійснення права на пред’явлення позову є додержання належної форми позовної заяви. Позовна заява до суду подається виключно в письмовій формі та повинна містити таку інформацію:

  • Найменування суду, до якого направляється позовна заява

  • Повне найменування або ім’я позивача та відповідача, їх місце проживання, або місце знаходження. Якщо позовна заява подається представником позивача, необхідно зазначити дані представника

  • Ціна позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці

  • Зміст позовних вимог

  • Виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги

  • Зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини

  • Відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися

  • Попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи

  • Підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав

Позовна заява обов’язково підписується позивачем (або його представником) із зазначенням дати подання заяви. Разом із позовною заявою необхідно пред’явити до суду письмові докази обставин справи. Якщо від імені позивача діє представник, додається доручення, чи інший документ, який підтверджує повноваження представника.

 

5. Відповідно до принципу про рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом відповідач має певні права для захисту своїх інтересів від заявлених позовних вимог. Позивач повинен подати позовну заяву разом із завіреними власноручно копіями додатків відповідно до кількості відповідачів у справі та один екземпляр для суду. Таким чином, відповідач має змогу ознайомитися з позовними вимогами та підготувати відповідні правові способи захисту від заявлених вимог, а також за наявності підстав порушувати питання про зупинення провадження у справі та вчинення судом інших процесуальних дій, передбачених ЦПК України.

 

6. На сторони та інших осіб, які беруть участь у судовому процесі, покладено обов’язок доказувати фактичні обставини, які мають значення для справи. На цю вимогу Цивільно-процесуального кодексу України зверніть особливу увагу, оскільки при перегляді рішень в апеляційному та касаційному порядку нові докази дослідженню й оцінці не підлягають.

 

7. Відповідно до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» громадяни, які є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, можуть отримати правову допомогу у складенні процесуальних документів, або представлення їх інтересів в суді, звернувшись до найближчого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав Ви можете звернутися до Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою м. Коломия, вул. Міцкевича, буд. 8, тел. (03433) 4-63-76, (068) 4600709.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги:

https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора