A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

В Івано-Франківській області вакцинують проти сибірки усіх сприйнятливих тварин

Дата: 20.10.2021 16:40
Кількість переглядів: 403

В Івано-Франківській області вакцинують проти сибірки усіх сприйнятливих тварин

                                            

 

В Івано-Франківській області налічується 175 стаціонарно неблагополучних населених пунктів щодо сибірки, де були у свій час зареєстровані спалахи захворювання.

Крім того, в області є 108 відомих місць захоронень трупів тварин, що загинули від сибірки.

Останній спалах захворювання на Івано-Франківщині було зафіксовано ще в 2007 році (с.Старуня Богородчанського району, особисте селянське господарство).

В Україні останній випадок сибірки був зареєстрований нещодавно – у  вересні 2021 року в зоокутку парку "Топільче" комунального підприємства "Об'єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя" міста Тернопіль. Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області підтвердило, що причиною загибелі поні стала сибірка.

У зв’язку з утворенням збудником сибірки спор та довготривалим зберіганням в ґрунті, спалахи сибірки в Україні можуть виникнути де завгодно.

Враховуючи вище зазначене та на виконання розпорядження Головного державного інспектора Івано-Франківської області від 07.10.2021 № 01-05/362, з метою недопущення розповсюдження спалахів сибірки в області триває  облік наявного поголів’я сприйнятливих до сибірки тварин та проводиться щеплення проти сибірки у сільськогосподарських підприємствах всіх форм власності, індивідуальних господарствах громадян, зоокутках, зоопарках, вольєрних господарствах та інших закладах (господарствах), які в своїй діяльності залучають тварин.

Посилено заходи державного ветеринарно-санітарного нагляду (контролю) при проведенні ярмарків та розважальних заходів, пов`язаних із залученням тварин. Заборонено брати участь сприйнятливим до сибірки тваринам у розважальних заходах у разі встановлення відсутності щеплень проти сибірки до проведення відповідних щеплень та набуття стійкого імунітету.

Посилено контроль за переміщенням тварин.

Проводиться інвентаризація існуючих місць захоронення тварин на предмет відповідності Правилам облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин в населених пунктах України, затверджених наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 27.10.2008 року № 232, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2009 за № 85/16101. У разі виявлення порушень вживаються відповідні заходи реагування щодо приведення їх у відповідність до Правил.

Посилено контроль за виконанням заходів з профілактики сибірки відповідно до Інструкції про заходи з профілактики та боротьби з сибіркою тварин, затвердженої наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагропрому України від 25 січня 2000 року № 4, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.03.2000 за № 136/4357.

 

Довідково.

Сибірка –  гостре небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей, яке спричиняється Bacillus anthracis.

 

Про особливості захворювання та заходи профілактики сибірки Головне управління повідомляло раніше. Детальну інформацію читайте на сайті за посиланням https://vetif.gov.ua/2133-fhghh23541.html, або на сторінці у ФБ https://www.facebook.com/dpssif/posts/1741902085978726

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора