A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Як запобігти небажаним наслідкам під час проведення Всеукраїнської Патріаршої  прощі. Поради спеціалістів Держпродспоживслужби

Дата: 30.07.2021 14:36
Кількість переглядів: 412

Як запобігти небажаним наслідкам під час проведення Всеукраїнської Патріаршої  прощі. Поради спеціалістів Держпродспоживслужби

 

Фото без опису

 

Щоб запобігти харчовим отруєнням  та кишковим інфекційним захворюванням під час проведення Всеукраїнської  Патріаршої прощі  до Галицької Чудотворної Ікони Матері Божої, що в селі Крилос, варто подбати про своє харчування.

У літню пору року, коли в тепло і шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов’язані з уживанням продуктів харчування  та питної  води.

Основними  причинами спалахів є:

- нехтування елементарними  правилами  особистої  гігієни,

- порушення технології  приготування їжі,

- зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах  без належного температурного режиму.

З метою профілактии кишкови хінфекцій  та харчових отруєнь  при  організації прощі та інших релігійних заходів рекомендуємо наступне.

Обмежити  ассортимент харчових продуктів. Не рекомендовано брати з собою на прощу харчові продукти, які швидко псуються: варені та копчені  ковбаси, кремові кондитерські  вироби, йогурти  та інші молочні продукти, салати та кулінарні вироби. Слід пам’ятати, що готові страви без холоду можуть зберігатися  не більше двох годин.

З харчових продуктів  варто взяти: фасовану питну воду, сухе галетне печиво, шоколад, яблука. В жодному разі не використовуйте для пиття воду з незнайомих джерел. А також не забувайте про дотримання особистої гігієни: миття рук з милом після відвідувань  туалету та перед прийомом їжі, використання вологих бактерицидних серветок.

Спекотна погода може завдати чимало клопоту прочанам особливу увагу в спеку необхідно приділити дітям. Дитячий організм набагато чутливіший до підвищення температури  навколишнього  середовища, ніж  дорослий.

Симптоми перегрівання дитини – почервоніння  шкіри, підвищення  температури тіла, млявість, безпричинне капризування, нудота, часте дихання із задишкою, судоми або навіть і непритомність. За перших проявів  нездужання з дитини потрібно зняти одяг, покласти її в горизонтальне положення, протерти все тіло змоченою у вод і серветкою й   обов’язково давати питии кожні 5-10 хвилин, щоб уникнути зневоднення організму. Підійдуть прохолодні негазовані  напої: вода, слабо заварений чай, тощо.

У дорослих також можуть проявлятися симптоми теплового та сонячного удару. Найперше це слабість, млявість, запаморочення, рясне потовиділення, спрага, головний біль, нудота й блювання. В особливо тяжких випадках ймовірна  втрата  свідомості. Якщо  людина перегріється і в неї спостерігаються перелічені вище симптоми, негайно викликайте лікаря й уживайте заходів щодо охолодження організму. Постраждалого слід покласти  в прохолодному місці,  на голову – холодний компрес або вологий рушник і давати  йому  якомога  більше  пити.

Щоб уникнути небажаного  впливу високих температур на організм, одягніть просторий світлий  одяг  із   натуральних тканин, не забудьте легкий головний убір і обов’язково візьміть із собою пляшечку  негазованої води.

Слід багато пити, не менше 1,5-3 л рідини на день. Уникайте  вживання алкоголю, в тому числі і пива, а також різних солодких газованих напоїв, які не тільки не втамовують  спрагу, а й уповільнюють обмінні  процеси в організмі. Харчуватися за спекотної погоди варто менше, але частіше, не залишаючи  свіжоприготовлену їжу на потім. Будьте особливо обачними з продуктами, які  швидко  псуються.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора