Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Які вимоги до дитячого харчування ставить прийнятий за основу законопроект  

Дата: 29.07.2021 14:39
Кількість переглядів: 468

Які вимоги до дитячого харчування ставить прийнятий за основу законопроект

 

                                            Фото без опису

 

Верховною Радою на останній сесії прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС».

Проект Закону зареєстровано за №4554.

Метою законопроекту є приведення законодавства України у сфері виробництва та обігу дитячого харчування до вимог законодавства ЄС.

Держава бере на себе обов’язок забезпечувати дітей віком до трьох років дитячим харчуванням, що відповідає вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

Тут варто зазначити, що згадка про контроль за виконанням санітарно-гігієнічних та інших нормативних вимог щодо продуктів дитячого харчування, покладений на органи державної санітарно-епідеміологічної служби, із Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» виключається.

При цьому рекламу дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування заборонять.

Буде дозволятися лише:

- реклама дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування шляхом розміщення у публікаціях, присвячених догляду за дітьми грудного віку, що призначені для медичних установ та лікарів, а також у наукових виданнях (публікаціях).

- реклама дитячих сумішей для подальшого годування за умови визнання центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, статусу України як країни, що не входить до переліку країн з високим ступенем ризику дитячої смертності, та прийняття цим органом рішення щодо можливості реклами дитячих сумішей для подальшого годування.

У харчових продуктах для дитячого харчування заборонять використання таких інгредієнтів:

1) ароматизаторів, що не є натуральними (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту);

2) барвників (крім барвників, отриманих з харчових продуктів);

3) підсолоджувачів (крім харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, призначених для дітей грудного та раннього віку);

4) консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку та/або аромату;

5) пальмового стеарину, продуктів гідрогенізації олій (маргарину, спреду), бавовняної олії та/або олії з кунжуту;

6) молока сирого від корів, що не відповідає таким вимогам: кількість мікроорганізмів при 30 °C ≤ 100 000 КУО/мл (за середньою геометричною величиною результатів лабораторних досліджень (випробувань) зразків, які відбирають з частотою щонайменше двічі на місяць впродовж двох місяців), кількість соматичних клітин ≤ 400 000 КУО/мл (за середньою геометричною величиною результатів лабораторних досліджень (випробувань) зразків, які відбирають з частотою щонайменше один раз на місяць впродовж трьох місяців, крім випадків, коли компетентним органом визначено інший метод з метою врахування сезонних коливань цього параметричного значення);

7) молока сирого від сільськогосподарських тварин, крім зазначених у підпункті 6 цієї частини, що не відповідає таким вимогам: вміст мікроорганізмів за 30 °C має становити ≤ 1 500 000 КУО/мл (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають щонайменше двічі на місяць);

8) сумішей спецій та прянощів, до складу яких входять не дозволені до використання у виробництві дитячого харчування харчові добавки;

9) що вироблені з харчових продуктів, які були одержані з генетично модифікованих організмів та/або містили генетично модифіковані організми.

У виробництві дитячого харчування з м'ясними та/або рибними інгредієнтами заборонять використання:

1) м'яса механічного обвалювання, шкури свинячої, субпродуктів (крім серця, печінки, язика), гідратованого білка сої та похідних гідратованого білка сої, а також м’яса тварин та птиці, підданого неодноразовому заморожуванню;

2) риби ставкової та придонної, гідратованого білка сої та похідних гідратованого білка сої, а також м’яса риби, підданого неодноразовому заморожуванню.

У виробництві дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування заборонять використання глютену.

Виробництво дитячого харчування повинно буде здійснюватися на окремих технологічних лініях або бути організовано таким чином, щоб унеможливити одночасне фізичне перехрещення/змішування потоків інгредієнтів для виробництва дитячого харчування та інших харчових продуктів.

Інформація про поживну цінність дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування, зазначається в повному обсязі незалежно від розміру найбільшої поверхні упаковки або контейнера.

Обов’язкова інформація про поживну цінність дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування повинна включати кількість кожної мінеральної речовини та кожного вітаміну (крім молібдену), мінімальна та максимальна кількість яких визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я; кількість холіну, інозитолу та карнітину.

Обов’язкова інформація про поживну цінність дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування:

1) не може повторюватися у маркуванні;

2) не включає зазначення кількості солі;

3) може бути доповнена інформацією про:

  • кількість компонентів білка, вуглеводу або жиру;

  • співвідношення сироваткового білка та казеїну;

  • кількість речовин, які визначені законодавством або наказами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, якщо вони не охоплюються пунктами 5 і 6 цієї статті;

  • кількість інших речовин, доданих до харчового продукту, відповідно до вимог законодавства.

Які вимоги до маркування дитячого харчування ставить законопроект

У маркуванні дитячого харчування:

  • поруч з його назвою зазначатимуть вік дитини, з якого вона може споживати такий продукт;

  • зазначається попередження про безумовну перевагу грудного вигодовування;

  • зазначаються інструкції щодо відповідного приготування для споживання та зберігання, а також попередження про небезпеку для здоров'я дитини у разі невідповідного приготування або зберігання;

  • стане необхідним зазначати інформацію щодо способу приготування та/або використання таких харчових продуктів та їх рекомендована кількість на одне годування з урахуванням віку дитини;

  • у маркуванні, представленні та рекламі дитячих сумішей початкових, а також у маркуванні дитячих сумішей для подальшого годування не повинні використовуватися малюнки/фото дітей грудного віку, інші малюнки або текст, які ідеалізують такі харчові продукти. Допускаються графічні зображення для полегшення впізнаваності дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування, а також для ілюстрації методів приготування таких харчових продуктів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора