Контроль за дотриманням ветеринарно-санітарних норм
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89, ifdergprod@vetif.gov.ua) подає наступну актуальну інформацію.
Результати контролю за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог на бійнях та потужностях з розбирання та обвалювання м’яса
В Івано-Франківській області 55 лікарів ветеринарної медицини мають статус офіційного лікаря і наділені повноваженнями на здійснення окремих заходів державного контролю за дотриманням гігієнічних та ветеринарно-санітарних вимог на 104 потужностях (бійні потужності з розбирання та обвалювання м’яса).
Офіційними ветеринарними лікарями в 2022 році на підконтрольних об’єктах проведено передзабійний огляд та післязабійне інспектування 9987 гол. ВРХ, 37968 гол. свиней, 186 голів ДРХ, 6269192 гол. птиці, 16178 гол. кролів.
На м’ясопереробні підприємства області поступило на переробку 326,632 т м’яса яловичини, 4224,411 т м’яса свинини, 2651,508 т м’яса птиці і 9,760 т субпродуктів птиці; за цією продукцією теж здійснювався контроль з боку офіційних лікарів.
При проведенні ветеринарно-санітарної експертизи з інвазійних захворювань виявлено 478 випадків ураження фасціольозом ВРХ, 73 випадки – аскаридозом свиней.
Досліджено на трихінельоз 37968 м’ясотуш свиней. Позитивних випадків не реєструвалось.
Виявлено 145 випадків незаразних хвороб у ВРХ та 1039 випадків – у птиці.
За результатами післязабійної ветеринарно-санітарної експертизи направлено на знезараження 0,996 т і на утилізацію 1639 т субпродуктів від уражених гельмінтами тварин та хвороб незаразної етіології та на утилізацію (незадовільні показники) 1,623 т м’яса птиці.
На м’ясопереробних підприємствах забезпечено виконання заходів по недопущенню занесення та розповсюдження заразних захворювань.