A A A K K K
для людей із порушенням зору
Отинійська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Як доглядати за криницею.

Дата: 08.06.2022 13:00
Кількість переглядів: 151

Як доглядати за криницею.

                                                            

Заходи з очищення криниць для покращення якості води включають в себе очистку,  промивку  і  дезінфекцію.

 Дезінфекція колодязів, включає:

– попередню дезінфекцію ;

– очищення колодязя;

– повторну дезінфекцію.

 Попередня дезінфекція криниці.

Перед дезінфекцією  розраховують обсяг води  (в м3), який дорівнює площі кільця колодязя (в м2) на висоту водяного стовпа (в м).

Виконують дезінфекцію наступним чином: готують 10% -й освітлений розчин хлорного вапна.  Для цього 0,5 кг  хлорного вапна заливають холодною водою, розтирають до отримання рідкої однорідної маси і вливають  10 літрів води.  Ретельно перемішують, відстоюють, зливають прозорий вміст.  На 1 м3 води витрачають 1 відро освітленого розчину хлорного вапна. Якщо вода  у  колодязі  холодна  (+4  град.C – +6 град.C), кількість хлорвмісного препарату для дезінфекції колодязя об’ємним способом збільшують вдвічі. Воду  добре перемішують протягом 15 – 20 хв.  жердинами чи частим опусканням  та  підніманням  відра.Потім  колодязь  закривають  кришкою  і  залишають на 1,5 – 2 години. Для дезінфекції можна використовувати і інші середники, які дозволені для цієї мети.

 Очищення криниці.

Очищення проводиться через 1,5 – 2 години після попередньої дезінфекції.  Колодязь повністю звільняють від води, очищають від можливих в ньому сторонніх предметів і накопичення мулу.  Стінки шахти очищають механічним шляхом від забруднень.  Стінки при необхідності ремонтують, потім зовнішню і внутрішню частину шахти зрошують  5% -ним розчином хлорного вапна (або іншим засобом, приготованим за інструкцією до препарату) з розрахунку 0,5 л / м2.

Перед  тим  як  людина  спускається  у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2 , для чого у відрі на дно колодязя опускають запалену свічку. 

 

 

Повторна дезінфекція.

Після очищення, ремонту та дезінфекції  приступають до повторної дезінфекції.

Витримують час, протягом якого колодязь знову заповнюється водою, повторно визначають обсяг води в ньому  і вносять потрібну кількість розчину хлорного вапна або іншого дезинфікуючого препарату згідно з інструкцією із застосування.  Наприклад, при використанні хлорвмісних таблеток «Акватабс» -8,67 необхідно 5 таблеток на 1 куб.  м (1000 л).  З розрахунку на 1 колодязь об’ємом 7 куб м (7000 л) – 35 таблеток.

Після внесення дезинфікуючого розчину воду в колодязі перемішують протягом 10 хвилин, колодязь закривають кришкою і залишають на 6 годин, не допускаючи забору води з нього.

Після закінчення зазначеного терміну наявність залишкового хлору у воді визначають якісно – за запахом.

При відсутності залишкового хлору у воду додають 0,25 – 0,3 частини початкової кількості дезинфікуючого препарату і витримують ще 3 – 4 години.

Після повторної перевірки на наявність залишкового хлору і позитивних результатів такої перевірки (наявність запаху хлору),  проводять відкачку води до зникнення різкого запаху хлору.

Контроль за ефективністю дезінфекції колодязя проводиться лабораторно.  І лише  після цього воду можна використовувати для питних і господарсько-побутових цілей.

При використанні іншого дезінфікуючого засобу, необхідно користуватися інструкцією щодо застосуванню цього препарату.

Також інформую, що нашим відділом проводиться як мікробіологічний так і хімічний аналізи води. Вартість досліджень за якими можна судити про якість води в межах 1000 гривень.

 

Лікар-епідеміолог                     Дмитро Андрушко

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора